Saoedi: We onderdrukten de Joden en … verloren hun onschatbare bijdrage

Een Saoedische journalist besprak onlangs in zijn wekelijkse column voor het in Londen gevestigde Saoedische dagblad Al-Sharq Al-Awsat de onderdrukking van Joden in Arabische landen die ertoe leidde dat die Joden emigreerden en hun leven elders vestigden.

De journalist, Hussein Shubakshi, schreef dat Joden die in ‘de Mashrek’ woonden, het oostelijke deel van de Arabische wereld, gedwongen waren naar andere landen te vertrekken nadat ze systematisch onderdrukking en confiscatie van hun bezit hadden ondervonden, ondanks dat ze “de pijlers van de economie, de cultuur en de kunst waren” in hun respectievelijke landen.

Onder verwijzing naar voorbeelden van Joodse families die elders financieel succesvol bleken te zijn, beweerde Shubakshi dat Joodse emigratie uit Arabische landen “een verlies betekende voor de Arabische economie en de Arabische samenleving, die niet tolerant was en een embleem van uitsluiting werd.”

In de column, die werd gerapporteerd door het Midden-Oosten Research Institute (MEMRI), schreef Shubakshi: “Er is een onderwerp dat niet genoeg aandacht krijgt, en ik weet van tevoren dat het harde en emotionele reacties zal oproepen. Dat onderwerp zijn de rechten van de Joden die in de Machrak leefden. Natuurlijk zal de onmiddellijke sarcastische reactie zijn: ‘Moeten de [Arabische] burgers geen rechten in hun land krijgen voordat we hen belasten met [zic zorgen te maken over] anderen?’ Het fenomeen van discriminatie in mensenrechten is een probleem op zich.”

“De Joden waar ik het over had maakten deel uit van homogene Arabische gemeenschappen. Het waren [gewone] burgers, totdat hun onderdrukking begon, zich manifesteerde in het betwijfelen van hun loyaliteit, hen beschuldigden van verraad en hen onder druk zetten om te vertrekken.

“Toen de druk geen resultaten opleverde, werd hun eigendom eenvoudigweg in beslag genomen. Dit alls werd ook anderen aangedaan, maar de Joden waren een regelmatig doelwit voor beschuldigingen van verraad en vermoedens van ontrouw, hoewel ze de pijlers waren van de economie en van cultuur en kunst in de landen waar ze woonden.

“Ik herinner me een voorval dat me overkwam … Mijn dochter zou in de Verenigde Staten een delicate operatie ondergaan om een ​​kwaadaardige tumor te verwijderen. Ik was aanwezig op vrijdag-gebeden in Jeddah toen [de prediker] begon te spreken … de Joden en de christenen vervloekend. Ik maakte hier bezwaar tegen en zei: ‘Moet ik de Jood vervloeken die op het punt staat om met mijn dochter te werken? (De chirurg was toevallig Joods). Waarom zou ik iemand vervloeken die me nog nooit kwaad heeft gedaan? Integendeel, ik wens hem veel succes.

“Ik begon me ontmoetingen te herinneren  die ik had met Joden in de Arabische wereld, uit alle lagen van de bevolking. Ik herinnerde me bijvoorbeeld Serge Berdugo, die in 1993-1996 minister van Cultuur was in Marokko, en die me vertelde: ‘Wij Marokkanen [Joden] hebben volledige burgerrechten.’ [Ik herinnerde me ook] mijn ontmoeting in Bahrein met Rouben, de eigenaar van de beroemde elektronicawinkel bij Bab Al-Bahrain [in het centrum van Manama], die me vertelde dat Bahrein de rechten van de Joden die daar wonen, respecteert.

“Maar, in tegenstelling tot deze voorbeelden, zijn er ook tragische verhalen over de ontkenning van rechten, over racistische en vernederende behandelingen en over de krachtige inbeslagname van goederen van onschuldige Joden. Zulke voorbeelden zijn bekend uit landen als Irak, Libië, Algerije, Soedan, Tunesië en Jemen. De familie Kadoorie, bijvoorbeeld, verliet Irak naar Hong Kong, waar het het oudste hotel van [Hong Kong], het Peninsula Hotel, oprichtte.

“Een ander [Joods] gezin dat Irak verliet was de Saatchi-familie, die zich in Groot-Brittannië vestigde en het er het reclame agentschap Saatchi oprichtte. De familie Safra verliet Syrië voor Brazilië, waar het een financieel imperium oprichtte, en de Cicurel-familie, die grote warenhuizen bezit, kwam uit Egypte. Alle families die hier als voorbeeld werden voorgesteld, waren voorgoed verloren voor de Arabische economie en de Arabische samenleving, die niet tolerant was en een embleem van uitsluiting werd.”

Shubakshi besloot door de slechte behandeling van Joden in Arabische landen te vergelijken met de vermeende ‘verdorven’ behandeling van ‘de Palestijnen door Israël’, waarbij hij beweerde dat “de verdorven misdaad die door Israël tegen de Palestijnen wordt gepleegd ons niet het recht geeft om hetzelfde te doen voor burgers [van Arabische landen] die niets met Israël gemeen hebben behalve hun Joodse geloof.”

door Tal Polon


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tal Polon “‘We oppressed Jews – and lost their contribution'” van 24 april 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelSaudi Journalist: The Arab Countries Oppressed Their Jews, Failed To Benefit From Their Presence” van 18 april 2018 op de site van MEMRI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.