Trump vroeg ​​Netanyahu botweg of hij ‘wel echt vrede wil met de Palestijnen’

In Israël is wat commotie ontstaan nadat gisteren de inhoud van een telefoongesprek van vorig jaar uitlekte tussen president Donald Trump en premier Binyamin Netanyahu waarin Trump hem botweg vroeg “of hij wel vrede wil [met de Palestijnen] of niet,” aldus een bericht van Axios van zondag, dat door verschillende bronnen werd bevestigd.

Volgens Amerikaanse functionarissen drong Trump bij Netanyahu aan op het belang van het sluiten van een ‘deal’ voor vrede tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA). Hij zou naar verluidt nieuwsberichten hebben gelezen over Netanyahu’s plannen om extra nederzettingengemeenschappen in Judea en Samaria te bouwen. Denkend dat Netanyahu de Palestijnen onnodig kwaad maakte, vroeg hij botweg aan Netanyahu of hij echt vrede wilde, aldus de website.

Een hoge functionaris in het Witte Huis zei tegen Axios: “De president heeft een uiterst hechte en openhartige relatie met de premier van Israël en waardeert zijn sterke inspanningen om de zaak van de vrede te verbeteren in het zicht van de talrijke uitdagingen die voor ons liggen.

De perssecretaris van het Witte Huis, Sarah Hucakbee Sanders, voegde eraan toe: “De president onderhoudt goede relaties met een aantal buitenlandse leiders, maar dat betekent niet dat hij niet agressief kan zijn als het gaat om het onderhandelen over wat het beste is voor Amerika.”

Ik denk dat Israël eerder geïnteresseerd is in “wat het beste is voor de Joodse staat”, en het blijft uitkijken naar het moment wanneer Trump eindelijk zijn vredesplan gaat openbaren wat hij nu al het ‘akkoord van de eeuw’ noemt. Hij doet maar, zolang het maar niet de “ramp van de eeuw” wordt voor Israël …


Bronnen:

♦ naar een artikelTrump asks Netanyahu if he really wants peace with the Palestinians” van 23 april op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Report: Trump asked Netanyahu if he cares about peace” van 23 april 2018 op de site van Arutz Sheva