Palestijnse vrouwen in Gaza de wanhoop nabij sinds Israël zich terugtrok uit de Strook

Ook onder de Palestijnse vrouwen zijn er heel wat die graag wat actiever willen betrokken worden in de ‘Terugkeer Mars’ en niet onverschillig willen blijven toekijken hoe vanuit de bufferzone hun mannen met het verstand op nul en de blik op oneindig, zich op het veiligheidshekken storten aan de grens tussen Gaza en Israël. Net zoals lemmingen zich massaal van de kliffen in zee storten, een zekere dood tegemoet, wanneer ze in gevaar verkeren.

Aldus hebben tot op heden reeds 40 Palestijnen, allemaal mannen, hun dwaasheid met de dood bekocht nadat ze door de IDF onverbiddelijk werden uitgeschakeld in hun domme pogingen om over of onder het veiligheidshekken te klauteren, te springen of te kruipen. Echter, Gazaanse vrouwen eisen thans ook hun deel van het bloedvergieten op en willen ook ‘martelares’ worden.

Een van die demonstrerende vrouwen, Shireen Nasrallah, het gezicht gewikkeld in een keffija om zich te beschermen tegen traangas, verbrandde een Israëlische vlag en stak ze hoog de lucht in. “Toen riepen de Israëlische scherpschutters mij met een luidspreker toe en zeiden: ‘Jij, die vrouw met de keffija, als je weer het hekken nadert, schieten we je door het hoofd’. Maar ik ben niet bang en zal de volgende keer hun vlag verbranden en die van ons opsteken.”

Een andere Palestijnse vrouw, Taghreed al Barawi, meesmuilde eveneens over het opvallend ‘gebrek’ aan gedode vrouwelijke demonstranten en zei dat dit komt omdat “vrouwen minder kans lopen om beschoten te worden dan mannen.” Taghreen zei dat ze ‘dit gevoel van vreemde moed’ kreeg toen ze dichter bij het hekken kwam.

Ze sprak ook over geïnspireerd te zijn door Ahed Tamimi, de 17-jarige tiener uit de West Bank, die momenteel in een Israëlische gevangenis zit nadat ze een Israëlische soldaat in het gezicht had geslagen. Maar sinds Israël zich in 2005 volledig heeft teruggetrokken uit de Gazastrook, is het voor gewone Palestijnse vrouwen in Gaza vrijwel onmogelijk geworden om zich te verzetten zoals Ahed Tamimi dat deed.

“Vóór 2005, in de dagen van de oude intifada kon elke Palestijn in Gaza zonder problemen een steen naar een soldaat gooien, maar nu zijn er niet eens soldaten meer in Gaza. Nu kunnen we niet zoals Ahed zijn, omdat we zelfs geen soldaat te zien krijgen, laat staan met stenen te bekogelen. We komen gewoonweg nooit dichtbij genoeg om hen te schoppen of te slaan. Als we dat maar eens konden,” jammerde een jonge Palestijnse.

Voor degenen in Gaza die dit onvermogen om de vijand te zien of terug te slaan heeft dit bij hen een unieke nijpende wanhoop gecreëerd, die is uitgewaaierd in protesten in de bufferzone van de afgelopen weken. Misschien heeft om deze reden, Hamas begrepen dat het geen enkele demonstrant kan tegenhouden en ook de vrouwen mee liet protesteren.

Foto’s van vrouwen in de frontlinie van een Arabische opstand zijn op het eerste gezicht niet verrassend – vrouwen speelden ook een hoofdrol in de Arabische Lente en, zoals in het geval van Ahed Tamimi, staan ​​ze ook steeds meer in de voorhoede van protestacties op de Westelijke Jordaanoever. Maar in Gaza’s traditionele door Hamas geleide samenleving, zijn vrouwen ook onderhevig aan repressieve sociale codes, wat betekent dat spontaan publiek protest door vrouwen op brede schaal wordt afgewezen.

Hieronder: De 12-jarige Janna Tamimi, het jongere zusje van de 17-jarige Ahed Tamimi die sinds 19 december 2017 in een Israëlische cel zit, heeft de fakkel van haar zus overgenomen. Op vrijdag 20 april  2018 spuugde, gilde, schopte, vloekte en tierde zij als een volleerde ouwe heks naar enkele Israëlische soldaten. “A new star is born!” Wordt beslist vervolgd [beeldbron: screenshot video]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aussie Dave “Palestinians Despairing Israel Withdrew From Gaza (Making It Harder to Maim Us)” van 23 april 2018 op de site van IsraellyCool

♦ naar een artikel van Sarah Helm “Women on the front line in the deadly no-man’s land of Gaza’s buffer zone – Female protesters say they are inspired by imprisoned teenager Ahed Tamimi” van 22 april 2018 op de site van The Independent

♦ naar een artikel van David Israel “Janna Tamimi, 12, Replacing Imprisoned Cousin Ahed in Cursing, Harrassing IDF Soldiers” van 23 april 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Palestijnse vrouwen in Gaza de wanhoop nabij sinds Israël zich terugtrok uit de Strook

Reacties zijn gesloten.