Israël beschiet positie van het Syrische leger nadat mortiergranaat de Golan treft

Een mortiergranaat die werd afgevuurd vanuit het oorlogsgebied in Syrië dat in het noorden grenst aan Israël, is op maandag op ingeslagen in de Golan Hoogtes. Een reactie van Israël kon niet lang uitblijven. De IDf heeft meteen de positie aangevallen van waaruit de granaat werd afgevuurd. Hierbij zou een kanon van het Syrische leger zijn geraakt.

De IDF verklaarde: “De IDF beschouwt het Syrische regime als verantwoordelijk voor alles wat op zijn grondgebied gebeurt en tolereert geen enkele poging om de soevereiniteit van de staat Israël en de veiligheid van zijn inwoners te schaden.” Premier Benjamin Netanyahu heeft bij herhaling verklaard dat Israël zal geen ‘verdwaalde’ kogels, bommen en granaten van de Syrische burgeroorlog in Israël zal tolereren.

Een tijd lang kwam dit soort van ‘verdwaald’ overgevlogen explosief tuig frequent voor maar dat is de afgelopen maanden afgenomen, in het licht van een staakt-het-vuren tussen Assad en de rebellen. Maar terwijl de dictator de controle overneemt over de laatste pockets rebellen elders in Syrië, wordt van hem verwacht dat hij daarna zijn blik op de Syrische Golanhoogtes zal richten en mogelijk het gebied als een extra front gebruiken om aanvallen tegen de Joodse staat uit te voeren.

Zoals hierboven op het kaartje van het gebied per 31 december 2017 te zien is, hebben aan de grens tussen Syrië nabij de Golan Hoogtes zich ook nog enkele pockets jihadisten ingegraven die met ISIS zijn gelieerd, gekend als het Khalid Ibn Walid Leger (zwart gekleurd) [beeldbron: Isis livemap].

Israël heeft publiekelijk gewaarschuwd voor de accumulatie van Iraanse en door Iran gesteunde troepen aan de grens. Iran heeft duizenden militieleden uit de hele regio geinitieerd om te vechten namens de regering van Syrische president Bashar Assad en heeft topcommandanten gestuurd om ook hun eigen Revolutionaire Gardes in het land te leiden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gary Willig “Syrian mortar shell strikes Israel” van 23 april 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Israel strikes Syrian army position after mortar shell hits Golan” van 23 april 2018 op de site van The Times of Israel