Likoed haalt hard uit naar Natalie Portman voor haar culturele boycot van Israël

Likoed, de politieke partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, haalde zaterdag vlijmscherp uit na de hypocrisie van actrice Natalie Portman die weigerde naar Israël te komen waar ze een prestigieuze prijs zou ontvangen.

“Wat een hypocrisie! Natalie Portman praat over democratie, maar voerde de V15 organisatie aan die geprobeerd heeft, door middel van buitenlandse financiering, de democratische verkiezingen in Israël te verstoren,” hekelde de Likoed in een verklaring, die verwijst naar een groep gefinancierd door de Verenigde Staten die, onder impuls van toenmalig president Barack Obama, trachtte de herverkiezing van premier Netanyahu te verhinderen tijdens de parlementsverkiezingen 2015.

“Portman spreekt over mensenrechten, maar neemt deel aan festivals in landen die films censureren en waarvan de reputatie op het gebied van mensenrechten ver achterloopt op die van Israël”, zegt Likoed. “Het is onvergeeflijk. Portman weigert simpelweg de keuzes van het volk van Israël te accepteren,” concludeert Likoed.

De Israëlische minister van Energie bekritiseerde ook sterk de Amerikaanse actrice die hem beschuldigde van “het spelen van de ergste antisemieten”. “Natalie Portman speelt het spel van degenen die ons het meest haten en de ergste antisemieten in het Midden-Oosten,” zei energieminister Yuval Steinitz zondag in een door Haaretz gerapporteerd interview. “Natalie Portman maakte een grote fout en is Israël een verontschuldiging verschuldigd,” voegde hij eraan toe.

In juni zou de actrice naar Israël reizen om de Genesisprijs te ontvangen, het Joodse equivalent van de Nobelprijs. Een onderscheiding toegekend in de naam van de staat Israël. “Ik heb ervoor gekozen om niet deel te nemen omdat ik niet wilde optreden als een voorstander van Benjamin Netanyahu, die een toespraak hield tijdens de ceremonie. Ik maak geen deel uit van de BDS en steun die beweging niet,” schreef ze in een bericht dat gepubliceerd werd op het sociale netwerk Instagram.

En Portman voegde eraan toe: “Zoals veel Israëli’s en Joden overal ter wereld, kan ik kritisch zijn over het leiderschap in Israël zonder de hele natie te willen boycotten. Ik koester mijn Israëlische vrienden en familie, Israëlisch eten, boeken, kunst, cinema en dans. Israël is precies 70 jaar geleden ontstaan ​​als een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit de holocaust. Maar de mishandeling van degenen die lijden aan de gruweldaden van vandaag, is eenvoudigweg niet in overeenstemming met mijn Joodse waarden. Omdat ik om Israël geef, moet ik opkomen tegen geweld, corruptie, ongelijkheid en machtsmisbruik.”

Hollywood superster Natalie Portman werd onderscheiden in november 2017 met de Genesis Prize 2018, het equivalent van de “Joodse Nobelprijs”. De Genesis Prize wordt uitgereikt aan personen die als bron van inspiratie dienen voor de volgende generatie Joden omwille van hun uitstekende professionele prestatie, toewijding aan Joodse waarden en aan het Joodse volk. Eerdere winnaars waren onder meer de violist Itzhak Perlman, de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg en Hollywood steracteur Michael Douglas.


Bronnen:

♦ naar een artikelLa cinglante réponse du Likud à Natalie Portman : “Quelle hypocrisie ! Elle participe à des festivals dans des pays qui piétinent les Droits de l’Homme” van 22 april 2018 op de site van Le Monde Juive

♦ naar een artikel van Yoni Kempinski “Leftists support Natalie Portman – Peace Now backs Israeli-American actress who refused to come to Israel” van 23 april 2018 op de site van Arutz Sheva

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Hollywoodactrice Natalie Portman wint ‘Joodse Nobelprijs’” van 10.11.2017 [lezen]