Lichaam raket- en drone expert van Hamas vermoord in Maleisië niet terug naar Gaza

Op zaterdagochtend 21 april 2018 werd in Kuala Lumpur, Maleisië, de 35 jarige Palestijnse ingenieur Fadi M. Albatsh, vanop een voorbijrijdende BMW-motor met een machinegeweer doodgeschoten, toen hij op weg was naar de locale moskee voor het ochtendgebed. Albatsh was een expert van Hamas in electrical engineering en een veel geprezen raketbouwer en drone-expert voor Hamas en de PIJ.

Plaatje hierboven: leden van de Al Qassam Brigades van Hamas houden de wacht bij een rouwtent die voor Albatsh in Gaza Stad werd opgezet [beeldbron: Ynet/AP]

Albatsh, afkomstig uit Jabalaya in Gaza, woonde sinds 2011 in Maleisië maar reisde regelmatig naar Gaza. Tijdens een van die bezoeken aan de Strook werd hij gerecruteerd door Hamas om te helpen bij het oplossen van technische problemen met drones en het helpen verbeteren van het precisieniveau van de raketten die worden geproduceerd door de organisatie.

Hamas zei zaterdag dat Fadi Albatsh een van zijn ‘loyale’ leden was, die hem beschreef als een ‘shahid (martelaar) die werd “gekenmerkt door zijn uitmuntendheid en wetenschappelijke creaties. Hij leverde belangrijke bijdragen op dit gebied. Hij nam deel aan internationale conferenties op het gebied van energie. De shahid gaf een voorbeeld door dichter naar Allah toe te groeien en in zijn activiteit voor de Palestijnse kwestie.”

Palestijnse websites identificeerden Albatsh als een familielid van Khaled Albatsh, een topfunctionaris van de terreurgroep de Palestijnse Islamitische Jihad  (PIJ). Hoewel de daders nog worden opgespoord en de aanslag niet werd opgeëist, wijzen zowel Hamas als de Islamitische Jihad naar de Israëlische Mossad als de mogelijke daders.

James Bond heeft het gedaan
Uiteraard trachten Hamas en de PIJ de stoffelijke resten van Albatsh naar Gaza te krijgen om hem in de Strook te begraven, maar daarin botsen zij op verzet van Israël. De ouders van de IDF-soldaat Shaul Oron, die omkwam in 2014 en wiens lijk wordt vastgehouden door Hamas verzetten zich hiertegen.

“Fadi al-Batsh, een lid van de militaire vleugel van Hamas die in Maleisië werd gedood, mag niet begraven worden in Gaza totdat de lichamen van Hadar Golden en Shaul Oron zijn vrijgegeven voor begrafenis in Israël. Ik zal deze kwestie te berde brengen schreef abij depremier, ” twitterde minister Naftali Bennett, boegbeeld van de Joods Huispartij.

Ook Israël’s minister van Defensie Avigdor Liberman waarschuwde zondag dat het lichaam van Hamas-raket en drone-expert Dr. Fadi al-Batsch, vanuit Maleisië  via Israël Gaza niet mag bereiken.  Op de beschuldiging dat de Israëlische Moassad de aanslag heeft gepleegd antwoordde Liberman in een interview met Galei Tzahal Army Radio op zondag:

“Ze geven ons altijd de schuld voor deze dingen. Met dezelfde nauwkeurigheid van hun beweringen, zou het mogelijk zijn om ook James Bond de schuld te geven. We hoeven niet te reageren op elke opmerking van [Hamas politieke leider Ismail] Haniyeh. We concentreren ons op wat er langs onze grenzen gebeurt. We staan ​​niet toe dat de lichamen van terroristen van Hamas de Gazastrook binnenkomen.”

Hamasposter van de 35 jarige Palestijnse ingenieur
Fadi M. Albatsh


Bronnen:

♦ naar een artikelGoldin Family: No Gaza Burial for Hamas Engineer Until IDF Soldiers Returned” en een ander artikelLiberman Says Israel Won’t Allow Body of Hamas Engineer to Reach Gaza Through Israel” van 22 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar artikels op de site van Ynet News van 21 en 22 april 2018 zie hier, hier en hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.