Arbeidsongeval in Gaza: Qassam Brigadist wordt ‘martelaar’ na instorting van tunnel

Een lid van de militaire vleugel van Hamas is naar verluidt op zondag om het leven gekomen toen een aanvalstunnel instortte nabij Deir al-Balah in het midden van de Gazastrook. Volgens de Palestijnse media en Hamas gaat het om een lid van de [Izz ad-Din] al-Qassam Brigades Thaer Nayef al-Zaraie (plaatje hierboven; beeldbron: Hamas/Qassam Brigades).

Het was niet meteen duidelijk of de tunnel een aanvalstunnel was die de grens met Israël overstak of deel uitmaakte van de wirwar van verdedigingswerken die Hamas aan de overkant van de Strip heeft aangelegd.

Verscheidene leden van de terroristische groep Hamas zijn gedood of gewond geraakt bij toevallige ontploffingen en instortingen van tunnels in de afgelopen jaren. In 2017 zei Hamas dat 22 leden van zijn gewapende vleugel zijn gedood bij tunnelgerelateerde ongevallen.

Eerder deze maand kondigde Israël aan dat het de ‘langste en diepste’ ondergrondse doorgang die Gaza naar Israël had geleid, had vernietigd die tot nu toe werd ontdekt. De tunnel bereikte ‘tientallen meters’ naar het Israëlische grondgebied in het gebied van de noordelijke Gazastrook, dicht bij de Israëlische gemeenschap van Nahal Oz, volgens het leger, en werd gebouwd na het 50-daagse conflict in 2014 tussen Israël en Hamas.

Na de ontdekking heeft het Israëlische leger een video vrijgegeven waarin het nieuwe, speciale ‘laboratorium’ werd getoond dat het had opgezet voor het opsporen van grensoverschrijdende tunnels die waren gegraven uit de door de Hamas beheerde kustenclave in Israël.

De ineenstorting van de zondag in de tunnel vindt plaats te midden van spanningen langs de Israëlische Gaza in de afgelopen weken die door Hamas wordt geregisseerd. Palestijnen houden de laatste vier opeenvolgende weekenden massaprotesten aan het veiligheidshekken om te proberen grensaanvallen uit te voeren onder de dekking van grote protesten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Hamas Digger Dies in Gaza Tunnel Collapse” van 22 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelHamas fighter reported killed in Gaza tunnel collapse” van 22 april 2018 op de site van The Times of Israel