Hamas slaags met Fatah in rouwtent voor Gaza-tiener die werd neergeschoten door IDF

De Palestijnse Nationale Bevrijdingsbeweging (Fatah) protesteerde zondag tegen een aanval van Hamas en zijn strijdkrachten in de begrafenistent van Mohammed Ayoub, de 15-jarige Gazaanse kid die vrijdag bij de grensrellen werd gedood, meldde het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency.

Een persverklaring van de Fatah Information, Culture and Intellectuals Committee, zei dat “het afbreken de tent, het erin schieten en de intimidatie van de burgers, alsook de aanval op het leiderschap van Fatah in de noordelijke Gazastrook en het verwonden ervan, het verlaten van nationale waarden betekent.”

Met andere woorden, in de vierde week van een goed georganiseerde combinatie van ‘vreedzame protesten’ en stiekeme terreuraanvallen zzn het veiligheidshekken, is deze populistische onderneming het slachtoffer geworden van de eeuwenoude rivaliteit tussen de PA en Hamas, waarbij elke kant die slachtofferrol voor zich opeist.

Gezien het feit dat Hamas de leden van Fatah van de daken gooide en hun lijken door de straten sleurden tijdens de machtsovername van Hamas van de Strook in 2007, weten we niet precies welke ‘nationale waarden’ Fatah bedoelde.

Volgens Reuters negeerde de 15-jarige Mohammed Ayoub het bezwaar van zijn moeder en glipte stiekem het ouderlijke huis uit om zich aan te sluiten bij het protest van deze week langsheen de grens tussen Gaza en Israël, enkele uren nadat het Israëlische leger pamfletten in zijn dorp in Gaza liet vallen om inwoners te waarschuwen om weg te blijven.

VN-afgevaardigde in het Midden-Oosten Nickolay Mladenov tweette dat “het schandalig is om op kinderen te schieten! Hoe helpt het doden van een kind in Gaza vandaag de vrede? Dat doet het niet! Het voedt woede en kweekt meer moord. Kinderen moeten worden beschermd tegen geweld en mogen er niet aan worden blootgesteld.”

Natuurlijk had Mladenov niets te zeggen over het sturen door Hamas van vrouwen en kinderen naar de grens om er aan het veiligheidshekken te gaan morrelen en de Israëlische soldaten uit te dagen, met alle gevolgen van dien.

Ondertussen vielen gewapende Hamas-reigers op een gegeven moment de begrafenistent aan waar het lichaam van de jongen lag opgebaard, op een manier die volgens Fatah “in strijd was met alle normen van nationale actie en een schending vormde van de ethiek van nationale relaties.” Fatah veroordeelde het incident en benadrukte dat “het Palestijnse bloed, dat vrijdag vloeide, niet met zulke onverantwoordelijke zou besmeurd worden.”

Fatah-woordvoerder Atef Abu Saif riep de Nationale Assemblee op om zijn verantwoordelijkheden op te heffen om een ​​einde te maken aan deze praktijken, en benadrukte dat de vrijdagse Mmarsen van Terugkeer’ een “belangrijke aanvulling vormen op de nationale bevrijdingsstrijd en dat degenen die hen trachten te dwarsbomen, door hen zullen geconfronteerd worden met teleurstelling en nationale afwijzing.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Aub Toameh “Hamas-Fatah fight erupts at mourning tent for Gaza teen killed by IDF” van 22 april 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHamas Attacks Funeral of Dead Gaza Teenager, Wounding Fatah Officials” van 22 april 2018 op de site van JNi.Media – The Jewish Press