Israëlische Marine kondigt komst aan van Sa’ar 6 korvetten om gasvelden te verdedigen

De Israëlische Marine (hebr. Ḥeil HaYam HaYisraeli) heeft de namen aangekondigd van de vier gloednieuwe oorlogsschepen die worden toegevoegd aan zijn zeevloot en die tot taak krijgen om de Israëlische aardgasvelden en vaarroutes te bewaken in de Middellandse Zee voor de kust  van Israël.

Plaatje hierboven: de door Duitsland gebouwde korvet oorlogsschepen uitgerust met een landingsplatform voor een helicopter, bedoeld om de aardgasplatforms van Israël te beschermen, worden omstreeks 2020 opgeleverd [beeldbron: I24news]

De eerste van de vier Sa’ar 6 Class corvettes zal niet eerder vanuit Duitsland worden aangeleverd dan eind 2019 met de andere drie die pas tegen het begin van 2021 worden geleverd. Maar al de schepen hebben thans al een naam gekregen. Zij zullen genoemd worden: Magen (Schild), Oz (Waarde), Atma’ut (Onafhankelijkheid) en Nitzahon (Overwinning).

“De komst van de schepen zal naar verwachting het gezicht van de marine en de 13de Vloot in het bijzonder, aanzienlijk veranderen,” zei de commandant van het Zeekorps van Israël, majoor-generaal Eli Sharvit, bij het doen van de aankondiging.

“De marine zal materieel inzetten met nieuwe vermogens die we vandaag niet bezitten met uitstekende en nauwkeurige verdedigings- en aanvalsmogelijkheden voor hun missie, geleid door de verdediging van de strategische troeven van de staat Israël op zee.”

Momenteel zijn de grootste schepen in de Israëlische Marine de Sa’ar 5 Class korvet oorlogsschepen; maar de nieuwe schepen zijn van een hoger niveau met een bemanning van 70 matrozen, een lengte van 300 voet (90 meters) en een bereik van 2500 zeemijlen (4630 kilometers).

De nieuwe korvetschepen zullen niet enkel worden uitgerust met de supergevoelige detectieapparatuur waarvoor Israël beroemd is, maar ook met de Israëlische Barak-8 defensieve raketinterceptors en het Naval Iron Dome anti-raketafweersysteem, samen met offensieve wapens die lange-afstands mogelijkheden bieden.

Bovendien zal elke korvet een landingsplatform hebben, bedoeld voor de Amerikaanse Sikorsky SH-60 Seahawk helicopter (plaatje hieronder). Israël bestelde onlangs in de Verenigde Staten acht van dergelijke helicopters ter waarde van 300 miljoen dollars.

Video: Het Zeekorps van Israël in actie 2017-2018


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israel Navy Announces New Sa’ar 6 Warships to Defend Gas Fields (video)” van 22 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelEight SH-60F Seahawks to Israel” van 6 juli 2016 op de site van Heli.com

♦ naar een artikel van Yoav Zitun “New naval Iron Dome system declared operational” van 27 november 2017 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)