Opmerkelijk: Trump’s regering noemt West Bank en Gaza niet langer ‘bezet gebied’

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag haar jaarverslag over mensenrechtenschendingen gepubliceerd en er was minstens één duidelijk waarneembaar verschil met eerdere rapporten: het verwijst niet langer naar “de bezette gebieden” wanneer naar de gebieden op de Westelijke Jordaanoever (Judea & Samaria) wordt verwezen.

Terwijl vroeger de landenverslagen over mensenrechtenpraktijken een hoofdstuk hadden dat verwees naar “Israël en de bezette gebieden“, verwijst het document van dit jaar in plaats daarvan naar “Israël, Golanhoogten, Westelijke Jordaanoever en Gaza(plaatje hieronder).

Maw. het lijkt erop dat de Amerikaanse regering de Israëlische ‘bezetting’ (die overigens nooit bestaan heeft) van Arabische gebieden in het Land van Israël zonet eigenhandig heeft opgeheven.

Afgelopen december werd gemeld dat de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman het ministerie van Buitenlandse Zaken had gevraagd om op te houden met het noemen van de Westelijke Jordaanoever als ‘bezet gebied’, wat een opmerkelijk vertrekpunt zou zijn in het Amerikaanse beleid. Geen enkele indicatie van enige verandering in dat opzicht was tot nu toe geconcretiseerd.

In het verleden had Friedman opmerkingen gemaakt die door Washington werden afgewezen en die geen rekening houden met officieel beleid. Zo vertelde hij afgelopen september aan Israëls nieuwssite in Walla dat hij dacht dat “de nederzettingen deel uitmaken van Israël”. Woordvoerder van het Buitenland Ministerie Heather Nauert vertelde later aan de verslaggevers dat er geen verschuiving was in de positie van de VS. Vooraf aan zijn aanstelling in de diplomatieke rol was Friedman een trouwe voorstander van nederzettingen en columnist voor rechtse Israëlische publicaties.

Het vrijdag vrijgegeven rapport merkte ook op dat de definitieve status van Jeruzalem, die de Amerikaanse president Donald Trump formeel heeft erkend als de hoofdstad van Israël, terwijl het plannen maakt om de Amerikaanse ambassade daar te verhuizen, nog steeds een kwestie van onderhandelingen blijft tussen beide betrokken partijen.

“Op 6 december 2017 erkenden de Verenigde Staten Jeruzalem als de hoofdstad van Israël”, aldus het rapport. “Het is de positie van de Verenigde Staten dat de specifieke grenzen van de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem onderworpen zijn aan onderhandelingen tussen de partijen over de definitieve status [van de stad].”

Het grootste deel van de rest van het rapport is vergelijkbaar met voorgaande jaren, waarin schendingen van de mensenrechten door de Israëlische strijdkrachten, Hamas en de Palestijnse Autoriteit zijn gecatalogiseerd. In het rapport staat:

“de belangrijkste mensenrechtenkwesties omvatten terroristische aanvallen gericht tegen burgers en politiek en religieus gemotiveerde moorden door niet-gouvernementele groepen en individuen; administratieve detentie van Palestijnen, vaak extraterritoriaal in Israël; en wettelijke vereisten en officiële retoriek die de werkomgeving voor niet-gouvernementele mensenrechtenorganisaties (NGO’s) nadelig beïnvloedden.”

Het voegde eraan toe dat de Israëlische regering “stappen heeft ondernomen om functionarissen die binnen Israël misbruik bereven ongeacht rang of anciënniteit, te vervolgen en te straffen.”

Het rapport bevatte ook een uitgebreid hoofdstuk over Hamas-activiteiten in Gaza, dat volgens het verslag “raket- en mortelaanvallen op burgerdoelen in Israël betrof, en dat gebeurde op of in de buurt van civiele locaties in Gaza.” Binnen de enclave aan de kust voert Hamas gewelddadige acties uit. moorden, folterpraktijken en willekeurige arrestaties van minderjarigen en LGBTQ-personen. Er is ook wijdverbreide gedwongen kinderarbeid, aldus het rapport.

In een ander deel werden echter ook beschuldigingen tegen Israël beschreven, waaronder partijdige willekeurige arrestaties, sloop van Palestijnse huizen en confiscatie van Palestijnse eigendommen, martelende ondervragingstechnieken en het opleggen van beperkingen aan de rechten van Palestijnen om vreedzaam samen te komen en te protesteren en hun beperkte  bewegingsvrijheid.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eric Cortelessa “Trump’s State Department no longer calls West Bank ‘occupied’ in annual report” van 21 april 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Opmerkelijk: Trump’s regering noemt West Bank en Gaza niet langer ‘bezet gebied’

Reacties zijn gesloten.