Persbureau van Hamas: de waarheid eindigt altijd op de laatste plaats

Drie weken na het begin van de massademonstraties langsheen de grens tussen de Gazastrook en Israël, die worden gehouden als onderdeel van de zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’, probeert Hamas journalisten te intimideren om de incidenten zodanig te verdoezelen die de waarheid en realiteit compleet vervormd.

Plaatje hierboven: Palestijnen in Gaza trachten doorheen een gat in het veiligheidshekken met Israël te kruipen afgeschermd door de dichte rook, 30 maart 2018 [beeldbron: Ateya Bahar screenshot]

Hamas, een van de vele Palestijnse groepen die verantwoordelijk zijn voor de anti-Israëlische demonstraties, wil niet dat de wereld foto’s ziet van Palestijnen die stenen, brandbommen en explosieven gooien naar Israëlische soldaten. Hamas wil niet dat journalisten de woorden ‘botsingen’ en ‘confrontaties’ gebruiken bij hun berichtgeving over de demonstraties.

Hamas wil niet dat journalisten berichten dat sommige van de demonstranten die tijdens de ‘Terugkeermars’ zijn gedood, feitelijk leden waren van de gewapende groep Izaddin Al-Qassam. Met andere woorden, Hamas wil dat journalisten rapporteren alsof ze voor hun propagandamachine werken. Elke journalist die het Hamas-narratief durft te betwisten, wordt als een ‘verrader’ aangeklaagd en gestraft.

Om ervoor te zorgen dat Palestijnse journalisten aan hun wensen voldoen, heeft het ‘persbureau’ van Hamas eerder deze week een reeks richtlijnen aan journalisten gegeven over hoe ze de’ Mars van de Terugkeer” moesten behandelen. De eerste order die Hamas van de journalisten eist is om te gehoorzamen, zich te onthouden van focussen over de acties van individuen die deelnemen aan de demonstraties.

Dit betekent dat een fotograaf die een Palestijnse demonstrant ziet die zich met geweld inlaat, zoals het gooien van een steen, een brandbom of een explosief nabij Israëlische soldaten plaatsen, de andere kant op moet kijken. Waarom? Omdat volgens Hamas dergelijke foto’s de bewering weerleggen dat de ‘Terugkeer mars’ een ‘vreedzame en geweldloze opstand is van ongewapende burgers’.

Hamas gaf volgens zijn ‘Persbureau’ ook de opdracht aan Palestijnse journalisten om te stoppen met het gebruik van de woorden ‘botsingen’ en ‘confrontaties’ in hun verhalen over de demonstraties. Deze woorden, zo stelt Hamas, wekken de indruk dat de Palestijnse betogers met geweld bezig zijn. De foto’s en video’s van de scènes van de demonstraties beelden natuurlijk precies dat uit.

Verschillende video’s laten zelfs gemaskerde Palestijnse demonstranten zien die proberen het veiligheidshekken en de prikkeldraad langs de grens tussen de Gazastrook en Israël te vernietigen (plaatje bovenaan). Dit is onderdeel van het plan van de organisatoren van de ‘Terugkeermars’ om de grens te infiltreren en Israël te overspoelen met honderdduizenden Palestijnen.

Palestijnse journalisten, in de woorden van het persbureau van Hamas, moeten de gebeurtenissen aan de grens met Israël uitbeelden als “een aanval door het bezettingsleger en zijn sluipschutters op een vreedzame en geweldloze burgeropstand”. Hamas wil dat journalisten slechts één kant van het verhaal laten zien door zich uitsluitend te richten op het antwoord van Israël op de gewelddadige demonstraties. Het geweld dat de reactie op gang bracht, is voor Hamas ontoelaatbaar bewijsmateriaal.

door Bassam Tawil

Lees hier verder het volledige artikel


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “Hamas “Press Office”: Truth Finishes Last” van 18 april 2018 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Persbureau van Hamas: de waarheid eindigt altijd op de laatste plaats

  1. De terreurgroep Hamas kent geen waarheid, en in de islam ga je pas naar de hemel als je een mens hebt vermoord , deze ziekelijke religie staat helemaal niet voor vrede !

    Like

Reacties zijn gesloten.