Oxfam-Novib Nederland en Hamas samen in werkgroep tegen Israël

Een agent van Hamas zei dat hij een bijeenkomst bijwoonde die werd georganiseerd door de Nederlandse tak van de hulporganisatie Oxfam-Novib, die werd bijgewoond door Nederlandse overheidsfunctionarissen.

Plaatje hierboven: Gaza, 13 maart 2012. De eenarmige Hamas-strijder Amin Abou Rashed ontvangt een hoge onderscheiding voor zijn mollenwerk in de landen van de Europese Unie uit de handen van Hamasleider Ismail Haniyeh, tegenwoordig de chef van het politburo van Hamas [beeldbron: Palestijns Huis.nl]

“Abu Amin Rashed, een Palestijns-Nederlandse activist uit Duitsland, is een fondsenwerver voor Hamas in Europa en schreef over die bijeenkomst op maandag op Facebook,” zeiden Nederlandse en Israëlische functionarissen.

“Werkgroep in Den Haag gewijd aan Gaza / Palestina”, schreef Rashed op Facebook met een foto van het evenement. “De medeoprichter van de werkgroep was de stichting Novib met een opmerkelijke aanwezigheid van afgevaardigden uit de Europese en Nederlandse regering.”

Rashed heeft de beweringen ontkend dat hij voor Hamas werkt, die in Nederland wordt beschouwd als een terroristische groep in Nederland en in de Europese Unie. Maar zijn betrokkenheid bij een door Oxfam-Novib georganiseerde gebeurtenis roept vragen op over het gebruik van geld door de Nederlandse overheid dat jaarlijks door de Nederlandse overheid wordt uitgegeven, zoals een Nederlandse wetgever suggereerde na berichtgeving in de media over de functie van Rashed.

Bente Becker, voormalig speechschrijver voor premier Mark Rutte en de huidige woordvoerder over internationale hulp voor hun Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, heeft maandag een reeks kritische vragen over het evenement gesteld aan minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.

“Kunt u nagaan wie het initiatief heeft genomen voor deze activiteit? Heeft Oxfam Novib de heer Rashed uitgenodigd, of is Oxfam Novib betrokken bij een activiteit waartoe de heer Rashed het initiatief heeft genomen?”, schreef Becker aan minister Kaag.

Minister Kaag is een voormalige werknemer van het UNRWA-bureau voor hulp aan Palestijnen en is ook de vrouw van een voormalige diplomaat van de Palestijnse Autoriteit. Ze heeft twee weken om op de vraag van Becker te antwoorden. Kaag is lid van de linkse D66-partij, die een junior coalitiepartner is van Beckers partij.

Oxfam-Novib wordt al jaren beschuldigd van het onderhouden van een anti-Israëlische agenda, hoewel de groep dat ontkent. Ondervraagd door het Nederlandse dagblad De Telegraaf over het evenement, zei een woordvoerder van Oxfam-Novib dat het niet georganiseerd was door zijn organisatie, maar door een groep genaamd United Civilians for Peace (UCP).

De woordvoerder zei dat zijn organisatie geen banden heeft met Hamas. Nochtans werd United Civilians for Peace, of UCP, in 2001 opgericht door Oxfam-Novib en twee andere hulpgroepen. Volgens een rapport van 2007 van de CIDI-waakhond over antisemitisme in Nederland, is UCP geen geregistreerde non-profitorganisatie maar een onofficiële werkgroep met financiering en ondersteuning door Oxfam-Novib, naast andere groepen. Het verschijnt niet in het Nederlandse register van non-profitorganisaties.

Meer dan 70 procent van het budget van Oxfam-Novib van $ 259.000 voor 2014-15 kwam van Nederlandse overheidssubsidies, zei de groep in haar jaarverslag.

UCP, die zegt dat het de vrede tussen Israëli’s en Palestijnen bevordert, heeft tenminste één groep onder leiding van Dries van Agt, een voormalige premier van Nederland, naar Israël en de Westelijke Jordaanoever gestuurd, die volgens de belangrijkste overkoepelende groep die de Nederlandse Joden vorig jaar vertegenwoordigde, de antisemitische route bewandelt. UCP heeft ook de campagne om Israël te boycotten geprezen, terwijl de groep net niet meedeed aan de beweging die de boycot promootte.

Plaatje hieronder: De Palestijnse terreurorganisatie Hamas en zijn Al Qassam Brigades, staan sinds 21 december 2005 op de lijst van verboden terreurorganisaties van de Europese Unie (EU)


Bronnen:

♦ naar een artikelAlleged Hamas agent says he met Dutch officials at event organized by Oxfam” van 18 april 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Rafael Medoff “Pro-Hamas conference in Netherlands could encourage anti-Semitism, critics warn” van 28 maart 2018 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)