Roemenië verhuist ambassade naar Jeruzalem; Palestijnen weer boos

De Roemeense regering keurde donderdag een plan goed om de ambassade van de staat over te brengen van Tel Aviv naar Jeruzalem. De goedkeuring kwam toen de Israëli’s gisteren het 70-jarig jubileum van de Joodse Staat vierden.

Volgens rapporten in lokale media bevat het besluit tijdschema’s voor de uitvoering van het plan. De tijdschema’s zijn echter niet gepubliceerd. De leider van de regerende sociaaldemocratische partij in Roemenië, Liviu Dragnea, zei dat het land “serieus moet overwegen  om de Roemeense ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen om praktische redenen” na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen.

Afgelopen week ontmoette de afgevaardigde minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotovely, in Boekarest de minister van Buitenlandse Zaken van Roemenië, als onderdeel van haar diplomatieke campagne om de overdracht van buitenlandse ambassades naar Jeruzalem te bevorderen. “Dit is een historische kans na de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Het is tijd om te kiezen om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan ​​en een van de pionierslanden te zijn om hun ambassade naar onze hoofdstad Jeruzalem te verplaatsen,” zei Hotovely.

De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem zal naar verluidt de deuren openen op 14 mei, Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid volgens de internationale kalender. Gisteren, donderdag 19 april, werd de 70ste Onfhankelijkheidsdag in Israël reeds gevierd conform de Joodse kalender.

Daarnaast opent Guatemala twee dagen later, op 16 mei, een ambassade in Jeruzalem. President Jimmy Morales van Guatemala heeft vorige maand aangekondigd dat zijn land ook zijn ambassade twee dagen na de verhuizing door de Verenigde Staten naar Jeruzalem zal verplaatsen, op 16 mei. Guatemala was het eerste land in 1959 dat zijn ambassade in Jeruzalem opende.

Honduras is het vierde land dat zijn plan bekendmaakte om zijn ambassade naar de hoofdstad van Israël te verplaatsen. Het besluit werd door een grote meerderheid van het Hondurese Congres aangenomen.

Palestijnen weer boos
De premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, ontmoette op donderdagochtend de Roemeense vertegenwoordiger in de PA in een kennelijke poging om de verhuizing van een andere ambassade naar Israël te voorkomen.

De Palestijnse Autoriteit heeft geëist dat Roemenië zijn ambassade in Israël niet naar Jeruzalem verplaatst. De vraag werd donderdag afgeleverd door PA-premier Rami Hamdallah aan de afgezant van Roemenië aan Ramallah, Katalin Terlia tijdens een ontmoeting tussen de twee mannen die plaatsvond op de 70e Onafhankelijkheidsdag van Israël.

Hamdallah beweerde dat een dergelijke stap “de internationale wetgeving en VN-resoluties zou schenden en de kansen op vrede en vestiging van een Palestijnse staat op de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad zou vernietigen”, aldus een verklaring van Hamdallah’s kantoor geciteerd door WAFA.


Bronnen:

♦ naar een berichtRomania to relocate embassy to Jerusalem” van 19 april 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Palestinian Authority Demands Romania Keep Its Embassy Out of Jerusalem” van 19 april 2018 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Roemenië verhuist ambassade naar Jeruzalem; Palestijnen weer boos

  1. Jerusalem is altijd de hoofdstad van de Joden geweest, OOK al lang VOORDAT binnendringende Arabieren zich de naam aanmatigden ‘Palestijnen’!

    Like

  2. Krijgt het besluit van de Amerikaanse regering meer en meer gevolg? Guatemala en Honduras volgden al eerder evenals een aantal staatjes uit de Stille Oceaan. Dit wordt het eerste Europese land en nog wel een EU lid. Frederica, Frans, Guy en Jean Claude zullen wel boos zijn. Vooruit Orban, Hongarije als volgende!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.