Terugkeer Mars: Hamas’ tentenkamp schuift 50 meter dichter naar de grens met Israël

Morgen, vrijdag 20 april, pakt Hamas uit met een nieuwe stunt in het kader van de ‘Mars van de Terugkeer’ campagne. De Palestijnen willen de tenten van Hamas, waar hun vrouwen en kinderen schuilen, als menselijk schild gebruiken door ze wat dichter naar de gevarenzone aan het veiligheidshekken op te schuiven. 

Plaatje hierboven: enkele van de tientallen tenten die door Hamas werden opgetrokken op een paar honderd meter van het veiligheidshekken tussen Gaza en Israël, aan het begin van de campagne op 30 maart 2018 en waar veelal vrouwen en kinderen van Hamas aanhangers en hun leiders beschutting zoeken [beeldbron: Ynet News]

Op vrijdag herdenken de Palestijnen met name de 129ste verjaardag van de geboorte van nazi Führer Adolf Hitler, het idool van vele Palestijnse jihadisten en hun leiders, getuige de swastika vlaggen (plaatje onderaan) die de afgelopen weken werden opgemerkt tijdens de protesten aan het veiligheidshekken.

“De ‘Opperste Nationale Autoriteit van de Terugkeermars’ en het doorbreken van de belegering in Gaza organiseert, kondigde op woensdag 18 april de verplaatsing aan van de protesttenten stad aan, waardoor deze 50 meter dichter bij de grensafsluiting met Israël zal opschuiven ,” meldde de Arabische nieuwssite Al Resalah.

De Raad verklaarde dat de verplaatsing van de tentenstad zou dienen “als een voortzetting van het nationale programma van de terugkeermars en het doorbreken van de belegering. [Het is] een boodschap van vastberadenheid van ons volk aan de wereld om ons heen om vooruitgang te boeken in de richting van zijn legitieme en permanente doelstellingen. We verklaren dat de verplaatsing van de kampen van terugkeer 50 meter verder als een eerste stap.

De Raad verklaarde verder dat het doel van de verhuizing was om een ​​eind te maken aan de “samenzwering” tegen een ​​”alternatief Palestijns thuisland” te creëren, om Hamas’ weerstand tegen de “deal van de eeuw” van de Trump-regering te uiten, en om “een einde te maken aan de onrechtvaardige Zionistische belegering van ons volk.”

Voorafgaand aan de protesten riep de IDF de families in Gaza op om niet binnen 300 meter (985 voet) van het veiliheidshekken te komen tijdens de demonstraties, met de waarschuwing dat “wie in de buurt komt zichzelf in gevaar zal brengen.” En dat is nu net de bedoeling van Hamas met het tentenkamp in de gevarenzone van de grens met Israël te plaatsen: de kwetsbaarsten onder hun eigen volk gijzelen zonder zichzelf in gevaar te brengen.

Drieëndertig Gaza-relschoppers zijn gedood tijdens de rellen, die begonnen op de ‘Dag van het Land’ – de herdenking van de protesten van Israëlische Arabieren in 1976 tegen plannen van de Israëlische regering om de Negev en Galilee te ontwikkelen. De rellen duren volgens schema tot 15 mei, de dag na de 70ste Onafhankelijkheidsdag van Israël, die de Arabische tegenstanders van de Joodse staat markeren als ‘Nakba Day’ of ‘Dag van de catastrofe’.

Gaza, 6 april 2018. Nazi-Swastika vlaggen op de Terugkeer Mars [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gary Willig “Gaza tent city moved 50 meters closer to border” en een artikel van David Rosenberg “5 Gazans shot near Israeli border” van 18 april 2018 op de site van Arutz Sheva