Kansen op directe militaire confrontatie tussen Iran en Israël nemen snel toe

Het Israëlische leger is in verhoogde paraatheid na een reeks Iraanse dreigementen die de kans op directe represailles van Iran verhogen in reactie op de aanval van vorige week op de Tiyus (T-4) luchtmachtbasis in het centrum van Syrië.

Zeven van de 14 mensen op de basis die in de Israëlische luchtaanval werden gedood waren leden van het elitekorpts van de Iraanse Revolutionaire Garde met name de Quds Strijdmacht.

Israël heeft bij herhaling gezegd dat het niet zal toestaan dat Iran een permanente militaire voet in Syrië mag behouden. Israëlische media toonden gisteren een kaart met daarop vijf door Iran gecontroleerde bases in Syrië die eventueel zullen aangevallen worden door de IDF als vergelding indien Iran het waagt Israël aan te vallen.

De doelwitten omvatten Damascus International Airport – waarlangs Iran al zijn wapens en militair materiaal aan het oorlogsgebied in Syrië toelevert; de Sayqal luchtmachtbasis; T-4 (Tiyus) luchtmachtbasis; een vliegveld nabij Aleppo (Haleb) en een militaire basis in de buurt van Deir ez-Zour.

Iraanse dreigementen
Teheran bereidt zich voor op een aanhoudende campagne van directe confrontatie met Israël, met plannen om de groeiende aanwezigheid van het Iraanse leger in Syrië te gebruiken om aanvallen te lanceren op doelen binnen de Joodse staat.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken zei dat Moskou eindelijk zijn geavanceerde luchtverdedigingssysteem aan Syrië gaat  leveren. “We hadden oorspronkelijk geweigerd. Maar na de schandalige agressie van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië, moeten we alle opties te overwegen om de veiligheid van Syrië te garanderen“, zei Sergei Lavrov.

Qasem Soleimani, commandant van de Quds Stijdmacht, waarschuwde in de krant Ad-Diyar van Libanon “dat de Joodse staat de prijs gaat betalen”, volgens het nieuws van Hadashot in Israël. De commandant van de Quds Force werd geïnformeerd over de luchtaanval door Iraanse en Syrische officieren en ontmoette ook leden van de door Iran gesteunde Hezbollah-guerrillastrijders tijdens zijn zeldzame bezoek aan de Syrische hoofdstad.

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Bahram Qasemi vertelde de media op maandag dat vergelding “vroeg of laat” zou komen en dat Israël “spijt zou hebben van zijn wandaden … Het Zionistische regime zou niet in staat mogen zijn om actie te ondernemen en daar ongestraft mee wegkomen,” zei hij, volgens Iraanse nieuwsmedia.

Brigadegeneraal Kioumars Heydari, de commandant van de Iraanse grondtroepen, zei in een toespraak dat het Iraanse leger “veel sterker is dan in het verleden” en dat Israël de Islamitische Republiek niet langer kan bedreigen. Het Iraanse persbureau Mehr meldde dat de generaal zei dat “de datum al werd vastgelegd” voor de vernietiging van Israël.

Heydari hield zijn toespraak voor de Iraanse ‘Dag van het Leger’, die vandaag begint, dezelfde dag waarop Israël zijn Onafhankelijkheidsdag viert. Hij benadrukte dat, in tegenstelling tot Saoedi-Arabië en andere landen in de regio, die wapens uit het Westen importeren, zijn land zijn eigen wapens produceert.

De Iraanse Minister van Defensie, brigadegeneraal Amir Khatami benadrukte ook op zondag dat Iran het punt heeft bereikt waarop het zijn eigen militaire wapens produceert en zelfs exporteert. “We zijn vastbesloten om ons land en de veiligheid van de landen in de regio te verdedigen, en wanneer andere landen proberen chaos te creëren in de regio, moeten we voorbereid zijn om te verdedigen,” zei Khatami in een debat in het Iraanse parlement. “Gelukkig hebben we vandaag van de mogelijkheid om betere wapens te produceren dan die welke momenteel in de wereld bestaan.”

Het militaire budget van Iran voor 2017 bedroeg $ 15,9 miljard, een toename van bijna 65% ten opzichte van 2014. Het budget van de Revolutionare Gardes toonde de grootste toename van elke Iraanse militaire tak, die steeg van ongeveer $ 4,5 miljard in 2016 tot ongeveer $ 7 miljard vorig jaar.


Bronnen:

♦ naar een artikelIranian general: ‘Date set’ for destruction of Israel” en een ander artikel van David Rosenberg “Report: Iran preparing for direct confrontation with Israel” van 17 april 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israel Defense Forces on High Alert, Preparing for Iranian Direct Retaliation” van 17 april 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Kansen op directe militaire confrontatie tussen Iran en Israël nemen snel toe

  1. Een oorlog lost niets op. Ook in Irak zou het Iraans leger reeds aanwezig zijn met logistieke hulp, dus Iran is Israel aan het omsingelen met in het noorden de Hezbolla’h . Het is de open dat het niet tot een open oorlog komt,want dan is wereldoorlog drie een feit!

    Like

Reacties zijn gesloten.