Jordaanse autoriteiten stoppen pro-Palestijnse ‘Mars van de Terugkeer’ fans in Amman

Jordaanse veiligheidstroepen hebben in de hoofdstad Amman een demonstratie uiten geslagen die werd gehouden in solidariteit met de aanhoudende Palestijnse protesten langsheen het veiligheidshekken van de Gazastrook met Israël in het kader van de ‘Terugkeer” campagne.

Plaatje herboven: Jordaniërs (lees: Palestijnen) demonstreren massaal in de Jordaanse hoofdstad Amman in solidariteit met de Gazaanse Palestijnen maar worden afgestopt door de Jordaanse politie en leger [beeldbron: A-A]

Na het vrijdaggebed vertrokken de Jordaniërs vanaf de Al-Hussein Moskee in Amman met het plan om naar het centraal gelegen Al-Nahl-plein in de hoofdstad te marcheren.

“We marcheren om eer te betonen aan Isra en Mi’raj [de spirituele reis van de profeet Mohammed] en om onze verwerping van [Israëls] bezetting van onze heilige plaatsen te uiten,” vertelde Saud Abu Mahfuz, een Jordaans parlementslid die deelnam aan de manifestatie aan het Turkse persagentschap Anadolu Agency.

Demonstranten scandeerden pro-Palestijnse slogans, zoals “Het is mijn recht om terug te keren naar Palestina” en “Jeruzalem is onze hoofdstad”.

Alvorens het Al-Nahl-plein te bereiken, werd de manifestatie onderbroken door de Jordaanse veiligheidstroepen en de demonstranten uit elkaar gedreven. De Jordaanse autoriteiten hebben nog geen officiële verklaring gegeven waarom de mars werd afgebroken.

Van de ongeveer 10 miljoen inwoners van Jordanië is ongeveer 70 procent van Palestijnse origine.

door Leith Juneidi en Mehmet Nuri Ucar


Bronnen:

♦ naar een artikel van Leith Juneidi en Mehmet Nuri Ucar “Jordan authorities stop pro-Palestine march in Amman” van 13 april 2018 op de site van