Boodschap van Europa aan Hamas: ‘Ontwapen en wij bouwen Gaza weer op’

Europese groepen hebben onlangs Hamas een verreikend voorstel gedaan om de humanitaire crises in Gaza op te lossen, zo meldde de zusterpublicatie van The Jerusalem Post, de Hebreeuwstalige krant Maariv op maandag 16 april.

Als dit wordt geaccepteerd, zou Hamas ten minste vijf jaar de gewapende strijd tegen Israël moeten opgeven. In ruil daarvoor zou een door de EU opgerichte instelling de salarissen van de openbare administratie van de Gazastrook betalen en alle humanitaire zaken daar uitvoeren.

Hoewel het concept van het verbinden van grootschalige humanitaire en financiële hulp aan Gaza met Hamas dat het afwijzen van terreur en geweld niet nieuw is, is dit aanbod uniek omdat het een aanname omvat van uitgebreide autoriteiten door een Europese instantie die actief is in de Gazastrook.

Voor Hamas kan het verleidelijk zijn dat de financiële steun voor gezondheid, onderwijs en ontwikkeling van het openbaar bestuur rechtstreeks van een Europees organisatie komt en niet via de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, die momenteel wordt gecontroleerd door Mahmoud Abbas, zoals nu het geval is.

Een ander belangrijk aspect van het Europese voorstel is dat het een andere richting aangeeft dan die van de Palestijnse inspanning van nationale verzoening. Het rapport zegt dat het aanbod bedoeld is om een ​​mogelijk scenario te bieden als Abbas zijn dreigement zou waarmaken om alle steun aan de Gazastrook onder Hamas in te trekken. Het onderhandelingsteam van Hamas zou naar verluidt nog steeds het Europese aanbod bestuderen voordat het reageert.

Het is ook mogelijk dat het Europese aanbod nuttig is voor Hamas, aangezien het hen nog een onderhandelingsfiche biedt, aangezien onderhandelingen met Abbas, uitgevoerd met de hulp van Egypte, doorgaan met het uiteindelijke doel van nationale Palestijnse verzoening.

Tijdens een ronde gesprekken in de Gazastrook op zaterdag weigerde Hamas aan de eisen van Abbas toe te geven en speelde de bal weer naar het Egyptische onderhandelingsteam dat bemiddelt tussen beide Palestijnse rivalen. De eisen waren dat de veiligheids-, juridische en belastinginningbevoegdheden in de Gazastrook worden overgedragen aan de PA als voorwaarde voor nationale verzoening.

Hamas drong er ook op aan dat de Hamas-delegatie die volgende week in Caïro bijeenkomt om de onderhandelingen voort te zetten, zal bestaan ​​uit leden van het Hamas Politiek Bureau die in Libanon en Qatar wonen en niet uit leden van de Gazastrook.

Het lijkt erop dat Hamas een verklaring aflegt die ter plekke van belang is, zoals de wekelijkse protesten langs de grens tussen Israël en Gaza, te dringend zijn om medewerkers in Gaza naar het buitenland te sturen voor onderhandelingen. Hamas heeft geweigerd om te voldoen aan de Egyptische verzoeken om deze protestmarsen te stoppen.

door Yami Roth


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yami Roth “Europe to Hamas: disarm, and we’ll rebuild Gaza” van 16 april 2018 op de site van The Jerusalem Post

4 gedachtes over “Boodschap van Europa aan Hamas: ‘Ontwapen en wij bouwen Gaza weer op’

  1. Dus de EU blijft terroristen steunen, deze opbouw zal tot niets leiden er komt dan alleen weer geld binnen voor wapens, hypocriete EU !

    Like

  2. Over die ontwapening maak ik me weinig illusies. Zonder mentaliteitsverandering blijven de grenzen voor Gaza dicht. Wel heeft Iran nu zijn invloedssfeer kunnen uitbreiden. Ook niet prettig voor Egypte. Bij de oprichting van een Palestijnse staat is het ook nog eens wachten op een burgeroorlog.

    Like

Reacties zijn gesloten.