Mahmoud Abbas wil dat president Trump twee Palestijnse staten creëert

Abbas is ongelooflijk naïef als hij gelooft dat hij nu de internationale gemeenschap ervan kan overtuigen dat een zelfgedefinieerd volk twee staten nodig heeft – ten koste van het bereiken van een einde aan een conflict dat voortkwam uit de Balfour Verklaring van 1917.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) – weigert te buigen voor de druk van president Trump om betalingen aan terroristen en hun families te staken, die momenteel meer dan $ 400 miljoen per jaar bedraagt – hangt als een potentiële dreiging boven het hoofd om het 96 jaar oude ononderbroken Hasjemitische bestuur in Jordanië te beëindigen.

PLO-voorzitter Mahmoud Abbas – die vorige week de negende jaarlijkse internationale Islamitische Beit al-Maqdes Conferentie in Ramallah toesprak – heeft een bedekt bericht uitgezonden met de intentie van de PLO om de heersende Hasjemitische familie van Jordanië te confronteren indien de eis van de PLO, om een ​​Palestijnse staat op te richten op de ‘Westelijke Jordaanoever’ met Jeruzalem als zijn hoofdstad, niet wil inwilligen.

Jordanië besloeg tussen 1920 en 1946 bijna 77% van het grondgebied van [het Britse Mandaat] Palestina totdat het door Groot-Brittannië onafhankelijk werd verklaard en het Hasjemitische Koninkrijk van Transjordanië werd genoemd. Het werd later omgedoopt tot Jordanië in 1950 na de toenmalige annexatie van Judea en Samaria door Transjordanië in 1948 (later opnieuw hernoemd naar ‘West Bank’), toen de jonge en belaagde staat Israël het niet kon verdedigen.

Deze semantische handomdraai zou nooit de historische en demografische realiteit kunnen veranderen dat Jordanië deel uitmaakte van het grondgebied dat deel uitmaakte van het Mandaat voor Palestina van 1922 – zoals de Jordaanse kroonprins Hassan verklaarde in de Foreign Affairs Review in 1982:

“[..]`de Jordaniërs en Palestijnen zijn thans één volk en geen enkele politieke loyaliteit, hoe sterk ook, zal hen permanent kunnen scheiden.”

Abbas vertelde de Conferentie in Ramallah:

“In Palestina en Jordanië zijn we één volk in twee staten en we zullen nooit een alternatief thuisland accepteren.”

Abbas’s verklaring reflecteert de uitspraak van oprichter van de PLO Yasser Arafat in Der Spiegel  in 1986:

“Jordaniërs en Palestijnen zijn inderdaad één volk. Niemand kan ons verdelen. We delen hetzelfde lot.”

Farouk Kadoumi, hoofd van de Politieke Zfdeling van de PLO, vertelde Newsweek op 14 maart 1977:

“Jordaniërs en Palestijnen worden door de PLO als één volk beschouwd.”

Beweerde flagrante vooroordelen jegens Israël door de Trump-regering – verklaarde Abbas uitdagend:

“We verwachten niets van hen. We zullen niets van hen accepteren.”

Abbas is ongelooflijk naïef als hij gelooft dat hij de internationale gemeenschap nu kan overtuigen om te accepteren dat één volk twee staten nodig heeft – en dat het nastreven van dat doel internationaal moet worden ondersteund ten koste van het bereiken van een einde aan een conflict dat voortkwam uit de Balfour Verklaring van 1917.

Abbas’ categorische afwijzing van een Amerikaanse rol in het beëindigen van het conflict door een beroep te doen op de internationale gemeenschap om een ​​tweede Arabische staat te helpen creëren in het voormalige Palestina – naast Jordanië – heeft weinig kans van slagen.

De Jordaanse koning Abdullah zou zich nu geen illusies mogen maken dat de PLO’s zoektocht om een door de PLO geregeerde staat te creëren, gedoemd is te mislukken. Abdullah zou met argusogen moeten zien dat Abbas’ opmerkingen op de Ramallah-conferentie opnieuw de basis konden leggen voor een nieuwe PLO-poging om het Hasjemitische regime in Jordanië omver te werpen – zoals tevergeefs gebeurde in september 1970 en wordt voorgeschreven door Artikel 2 van het PLO-handvest.

De oplossing die wijlen Israël’s premier Yitzhak Rabin op 27 mei 1985 in The Australian voorstelde, krijgt nu een extra betekenis:

“[..] de Palestijnen zouden een soevereine staat moeten hebben die de meeste Palestijnen omvat. Het zou Jordanië moeten zijn met een aanzienlijk deel van de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Ten oosten van de rivier de Jordaan is er genoeg ruimte om de Palestijnse vluchtelingen te hervestigen.”

Een dergelijke oplossing – onderhandeld tussen Israël en Jordanië in het kader van hun Vredesverdrag van 1994 – zou het voortzetten van de Hasjemitische regime in Jordanië door Israël en Amerika worden ondersteund – echter, de stabiliteit ontbreekt helaas momenteel in veel mislukte Arabische staten zoals dat evenmin het geval is in Syrië en Libië.

De Ramallah-verklaring van Abbas heeft Jordanië voor een grimmige keuze geplaatst: onderhandelen met Israël of de PLO blijven steunen en worden geconfronteerd met het vooruitzicht van een nieuwe poging om de heersende Hasjemitische dynastie van Jordanië ten val te brengen.

De beslissing van Jordanië zou een makkie moeten zijn.

door David Singer


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Singer “Abbas wants Trump to create two Palestinian states” van 16 april 2018 op de site van Arutz Sheva