Gaza: Aanhangers van Dahlan en Abbas in de clinch aan de Al-Aqsa Universiteit

Op maandag 16 april 2018 brak geweld uit tussen de aanhangers van de leider van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas en zijn verbannen politieke rivaal, Mohammed Dahlan (beiden boegbeelden van Al Fatah), tijdens een afstudeerceremonie aan de Al-Aqsa Universiteit in Gaza (zie videoverslag onderaan).

Plaatje hierboven: Expositie omtrent de zomeroorlog van 2014 gehouden aan de Al-Aqsa Universiteit in Gaza, 20 oktober 2014 [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash 90]

In het kielzog van de rellen kondigde de het bestuur van de universiteit aan dat zij besloten hebben om alle studentenactiviteiten voor de rest van het tweede semester stop te zetten. In een verklaring zei het bestuur dat het de beslissing nam “om het onderwijsproces binnen de universiteit te behouden.”

Het besluit van het bestuur werd geciteerd door het Palestijnse persagentschap Ma’an News Agency in Bethlehem, die “jongerengroepen van buiten de universiteit die de campus bestormden” de schuld gaven omdat ze maandag het geweld hadden veroorzaakt.

Volgens het rapport vielen de “externe groepen” een evenement aan dat door de “Fatah Jeugd” was bedoeld om “buitengewone studenten te eren op de verjaardag van het martelaarschap van de leider, Khalil al-Wazir / Abu Jihad“.

Abu Jihad van Al-Fatah/PLO was onder meer een leider van de Palestijnse Zwarte September terreurgroep die o.a. het brein was achter de aanslag op het atletendorp in München tijdens de Olympische Spelen van 1972 waarbij elf Israëlische atleten werden vermoord en tevens de Coastal Road Massacre van maart 1978 waarbij 35 Israëlische toeristen werden vermoord.

De terreurorganisatie Hamas die de Gazastrook bestuurt verdreef in 2007 de rivaliserende Fatah-factie uit de Strook en wordt sindsdien bevolkt door een meerderheid van Hamas-aanhangers.

De universiteit uitte haar afwijzing en veroordeling van de aanval op de “heiligheid van de universiteit en haar eigendommen en de plaats van de gebeurtenis”. Het bestuur voegde eraan toe dat zij “alle wettelijke maatregelen zou nemen tegen iedereen die dit heeft veroorzaakt en eraan heeft meegewerkt, dat buiten de tradities en gebruiken ligt van de universiteit en de cultuur van het Palestijnse volk.”

Video: Aanhangers van Mohammed Dahlan en van rivaal Mahmoud Abbas vallen elkaar aan op het Festival van de Uitmuntendheid voor Jongeren aan de Al-Aqsa Universiteit van Gaza, maandag 16 april 2018


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “WATCH: Abbas, Dahlan Supporters’ Battle of the Chairs” van 16 april 2018 op de site van The Jewish Press