Corrupte PA betaalt al jaren 190 man personeel voor fictieve luchthaven

Honderden lonen die werden/worden betaald aan werknemers van een denkbeeldige luchtvaartmaatschappij maken deel uit van de ontsporingen die een Palestijnse ngo heeft vastgesteld in haar jaarverslag over corruptie in de autonome gebieden.

Voor het tiende rapport sinds 2007 is AMAN, de Coalition for Accountability and Integrity, nauwelijks bemoedigender dan in eerdere edities. De door Noorwegen, Nederland en Luxemburg gefinancierde NGO verzamelt jaarlijks informatie over het functioneren van Palestijnse instellingen, het beheer van publieke middelen en gouvernance.

Ook dit jaar kleuren de lichten rood. Nepotisme en het gebrek aan transparantie blijven de meest regelmatig waargenomen corruptiefactoren. De veiligheidsdiensten blijven aan de top, fel opgeblazen, zoals ze dat reeds waren onder wijlen PLO-leider Yasser Arafat:

“Het totale jaarlijkse bedrag aan salarissen … voor de rangen van generaal-majoor, brigadier-generaal, kolonel en luitenant-kolonel, bereikte in 2016 het bedrag van NIS 238,7 miljoen [$ 67,86 miljoen] per jaar, gelijk aan het jaarsalaris van 13.000 soldaten. Hoewel het totale aantal van de officieren van de genoemde rangen 5.672 is, vertaalt zich dit in: Voor elke officier toegewezen aan luitenant-kolonel of daarboven zijn twee soldaten, ondanks het feit dat de wereldwijde ervaring anders is, bijvoorbeeld in Israël, is de verhouding negen soldaten voor één officier, en in de VS is het vijf tegen één.”

Nog steeds in Gaza, spreekt het rapport over de steekpenningen die worden verzameld door Hamas-functionarissen in Gaza om Palestijnen die naar het buitenland willen vertrekken toe te staan om op bedevaart naar Mekka te gaan. De organisatie neemt ook nota van de gunsten van een aantal invloedrijke mensen die profiteren van vrijstellingen van douanerechten.

Ook werden er middelen van de Wereldbank aangewend die waren bestemd voor de financiering van citernes (watertanks), maar door functionarissen van de Coastal Water Authority werden gebruikt voor de aankoop van personenwagens voor particulier gebruik.

Het rapport viseerde ook Mahmoud Abbas en het presidentiële paleis dat hij ten zuiden van Ramallah liet bouwen voor 17,5 miljoen dollar, voordat hij besloot het om te zetten naar een nationale bibliotheek. Het rapport zegt hierover: ‘Hoe eervol het ook mag klinken om het presidentiële paleis om te vormen tot een openbare bibliotheek, het blijft het toonbeeld van misbruik van overheidsgeld en een slecht voorbeeld van een gebrek aan prioriteiten stellen.”

De Palestijnse Autoriteit betaalt ook 190 werknemers van de nationale luchtvaartmaatschappij ‘Palestinian Airlines’ uit de begroting van het ministerie van Transport. Enige probleem: dit bedrijf, waarvan de oprichting dateert uit een decreet van Arafat in 1994, is nergens geregistreerd, heeft geen statuten en ook geen raad van bestuur. Een niet-bestaande luchtvaartmaatschappij, wiens werknemers niet alleen salarissen kregen uitbetaald maar tevens nog verhogingen ontvingen.

Volgens een onderzoek van de organisatie omtrent de Palestijnse bevolking is corruptie het op een na belangrijkste probleem dat moet worden aangepakt, na de economische crisis en vóór de ‘Israëlische bezetting’.

door Pascale Zonszain

airportGaza, november 2010. Palestijnse jongeren ruimen wat puin op de verwoeste Internationale Luchthaven van Gaza, die sinds de dood van de Palestijnse leider in 2004 Yasser Arafat International Airport wordt genoemd. Op de achtergrond de vernielde controletoren.

Na een jaar constructiewerken werd op 24 november 1998 in aanwezigheid van Yasser Arafat en de Amerikaanse president Bill Clinton de gloednieuwe luchthaven van Gaza (toen nog onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit) plechtig ingehuldigd. 

Echter, na het uitbreken van de Eerste Intifada eind september 2000 en een hele reeks bloedige Palestijnse aanslagen in Israël, bombardeerde de Israëlische luchtmacht op 12 december 2001 de luchthaven en vernielde het radarstation en de controletoren. Op 10 januari 2002 werd met bulldozers de landingsbaan vernietigd en het lot van de Gazaanse luchthaven definitief bezegeld. Gazanen plunderden nadien de luchthaven op alles wat bruikbaar was. [bron]

Hieronder nog enkele plaatjes van Arafat AirportBronnen:

♦ naar een bericht van Pascale Zonszain “Voleze ‘Palestine Airlines'” van 16 april 2018 op de site van het weekblad Actualité Juive

♦ naar een artikel van Elliott Abrams “Exposing Palestinian corruption” van 16 april 2018 op de site van Irsael Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.