Lopend in de voetstappen van degenen die in 1948 hebben gevochten

Leden van de Israel Defense Defense en Israëlische burgers herdenken gezamenlijk de beslissende veldslagen van de onafhankelijkheidsoorlog van 1948 voorafgaand aan de nationale vieringen van het 70-jarig jubileum van onafhankelijkheid van Israël.

Plaatje hierboven: Israëlische soldaten bezoeken Malkia nabij de grens met Libanon waar in 1948 een veldslag werd uitgevochten [beeldbron: Yaakov Lappin/JNS]

“Als je de Onafhankelijkheidsoorlog, die fascinerend is, op een diepgaande manier bestudeert, zie je dat de IDF in deze oorlog is geboren,” vertelde Opvoedings Officier luitenant-kolonel Shul Ben Moha, die de herdenkingstochten organiseert, aan JNS. “In deze oorlog bouwde het IDF zichzelf op. De waarden ervan zijn erin geboren. Het DNA werd gevormd. Dit is het ongelooflijke aspect van de Onafhankelijkheidsoorlog. De dingen die er in zijn geboren, zijn tot op de dag van vandaag te zien. Het is ontroerend om hier meer over te leren en te lezen,” voegde ze eraan toe.

Ben Moha zei dat de wandeltochten begin april in opeenvolgende dagen in de noordelijke, centrale en zuidelijke regio’s van Israël plaatsvonden, met elke dag vier routes waaruit burgers konden kiezen. Degenen die de routes aflopen, hoorden over de veldslagen die daar zeven decennia geleden woedden, toen het pas geboren Israël een aanval van de staten van de Arabische Liga en lokale milities afsloeg.

“Deelnemers aan de tour leerden over dappere daden die gebeurtenissen omkeerden en een grote stempel drukten op de Israëlische geschiedenis,” voegde Ben Moha eraan toe. “We gebruiken deze prachtige kans om 70 jaar te markeren sinds de Onafhankelijkheidsoorlog, een belangrijk evenement van grote betekenis, om mensen dichter bij de erfenis van de oorlog te brengen. We hebben een echte kans om dat te doen,” zei ze.

De belangrijkste en unieke veldslagen van de oorlog werden gekozen voor de rondleidingen, zei Ben Moha, en beschreef die veldslagen als de meeste invloed op de uitkomst van het conflict. Deze omvatten de plaats van Ramat Yochanan, ten oosten van Haifa, “waar de Druzen sekte zijn bloedovereenkomst [met de Joden van Israël] in 1956 bezegelde, die tot op de dag van vandaag bestaat. We herinneren ons een belangrijke strijd daar.”

In het centrum van Israël lopen de IDF en de burgers langs de Convoys Ridge, gelegen aan de nadering van Jeruzalem vanaf de kustvlakte. Dit is de plaats waar konvooien van gepantserde bevoorradingsvoertuigen de Arabische belegering over Jeruzalem doorbraken en de stad binnenkwamen en de Joodse inwoners redden.

In het zuiden hoorden wandeltochten “het ongelooflijke verhaal van hoe zuidelijke gemeenschappen stand hielden [in het aangezicht van aanvallen door de Arabische Liga-strijdkrachten]”, zei Ben Moha. Leden van IDF-brigades zullen op sommige routes langs de locaties lopen waar soldaten van dezelfde brigades 70 jaar geleden vochten voor onafhankelijkheid.

Luitenant Guy Shtuser, commandant van het squadron in de 401st Armoured Corps Reconnaissance Company, sprak met het JNS over  Metzudat Koach, nabij Kiryat Shmona, de locatie van belangrijke botsingen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, wat resulteerde in Israëlische controle over dit strategisch belangrijke gebied. Ongeveer 150 burgers traden toe tot de 30 militairen van het Pantsercorps, de Parachutisten en het Engineering Corps tijdens de tournee.

“We zien dit in de eerste plaats als iets dat het leger doet voor burgers. Het creëert een band die een beetje anders is dan de dagelijkse routine,” zei Shtuser. Tijdens de wandeltochten vroegen burgers ook het militaire personeel naar hun huidige activiteiten en hoorden ze van de noodlottige gebeurtenissen uit 1948.

Shtuser’s squadron maakt deel uit van de verkenningseenheid van de 401ste Brigade – een eenheid waarvan de leden te voet voor tanks stappen, uitkijkpunten opzetten en het gebied beveiligen. Shtuser, die al bijna anderhalf jaar commandant van het squadron is, merkte op dat de boodschap van de oorlog uit 1948 tot op de dag van vandaag resoneert met hem. ‘We weten dat we de grenzen moeten beschermen, want als we er niet zullen zijn, als we er niet klaar voor zijn,” zei hij, “zal wat we verdedigen er niet meer voor ons zijn.”

door Yaakov Lappin

If the Arabs put down their weapons today, there would be no more ‎violence. If the Jews put ‎down their weapons ‎today, there would be no ‎more Israel” (‘Wanneer de Arabieren vandaag hun wapens neerleggen, zal er geen geweld meer zijn. Wanneer de Joden vandaag hun wapens neerleggen, zal er geen Israël meer zijn.’) [Benjamin_Netanyahu, premier van Israel]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Lappin “Walking in the footsteps of those who battled in 1948” van 13 april 2018 op de site van The Jewish News Agency (JNS)