Linkse Israëlische auteur A.B. Yehoshua erkent: 2-statenoplossing is over and out

Israëlische auteur Abraham B. Yehoshua, gekend als A.B. Yehoshua, en berucht om zijn linkse controversiële opvattingen, gaf zondag in een artikel dat op Haaretz werd gepubliceerd, toe dat het plan met twee staten om het Israëlisch-Palestijnse Arabische conflict op te lossen niet langer relevant is.

Wijsheid komt met de jaren
“Gedurende 50 jaar, dat wil zeggen, gedurende het grootste deel van mijn volwassen leven, heb ik onvermoeibaar gewerkt aan de tweestatenoplossing, ondanks ontelbare frustraties van zowel de Israëlische regeringen als de Palestijnse Autoriteit,” schreef Yehoshua.

Hij voegde eraan toe: “Ook ik hoopte, net als alle andere leden van het vredeskamp, ​​dat de wereld, vooral de Verenigde Staten en Europa, aan beide zijden economische en diplomatieke druk zouden uitoefenen om hen te dwingen de weg te vinden naar een historisch compromis voor een van de langste en de meest complexe conflicten sinds het begin van de 20ste eeuw.”

Hij merkte op dat tijdens de regeerperiode van voormalig premier Ehud Olmert, er een kans was om de oplossing tot uitvoering te brengen. “Voorafgaand aan zijn aftreden, startte Olmert een gedetailleerd en genereus plan om het land van Israël in twee staten te verdelen, maar [PA-voorzitter] Abu Mazen vermeed, volgens het getuigenis van Olmert, de meeste vergaderingen die bedoeld waren om dit plan te bespreken.”

Volgens de schrijver erkent hij echter, op een moment dat een aanzienlijk deel van de landen in de wereld voorstander is van een tweestatenoplossing, dat de kansen om het te realiseren klein zijn. “Ik en enkele van mijn goede vrienden, die er al meer dan 50 jaar voor hebben gevochten, zijn van mening dat deze visie niet langer in werkelijkheid kan worden gerealiseerd, en het dient alleen als een bedrieglijke en listige mantel voor een langzame greep naar de werkelijkheid van een wrede bezetting en wettelijke en sociale apartheid die wij in het vredeskamp, ​​zowel aan Israëlische als aan Palestijnse zijde, accepteren met vermoeidheid en fatalisme.”

Daarom,” schreef Yehoshua, “moeten we proberen de realiteit te onderzoeken met intellectuele eerlijkheid en proberen andere oplossingen te bedenken die dit proces stoppen en het terug naar de voorgrond brengen. Het is niet de Joodse en Zionistische identiteit van de staat Israël die thans in gevaar is, maar eerder de menselijkheid van de Palestijnen onder ons bestuur.”

Twee jaar geleden zei Yehoshua in een radio-interview dat “het heeft geen zin [meer] om over twee staten te praten” en hij leek zelfs een bladzijde weg te nemen uit het scenario van de Joods Huis-partij, wiens leider Naftali Bennett bij Israël heeft aangedrongen om het deel van Judea en Samaria te annexeren dat alle Israëlische gemeenschappen omvat waar slechts 4% van de totale Arabische bevolking over de Groene Lijn woont.


Bronnen:

♦ naar een artikelLeftist author: ‘Two-state solution’ can no longer be realized” van 16 april 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.