Saoedische koning Salman benadrukt: ‘Oost-Jeruzalem moet hoofdstad van Palestina zijn’

Op zondag 15 april 2018 is in Dharan, Saoedi-Arabië, de 29ste Vergadering van de Arabische Liga van start gegaan, waaraan 16 leiders van Arabische landen aan deelnemen.

Plaatje hierboven: Ramallah, 9 november 2016. Secretaris-generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul Gheit (L) op bezoek bij PA-president Mahmoud Abbas. De Arabische Liga vertegenwoordigt 22 islamitische landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, inclusief ‘Palestina’ sinds 1993 [beeldbron: Getty Images]

Ook ‘Palestina’, Syrië, Libanon en Libië zijn naar verluidt aanwezig. Daarnaast wonen tevens VN secretaris-generaal António Guterres, voorzitter Moussa Faki van de Afrikaanse Unie, en hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini wonen de Arabische topontmoeting bij.

De Arabische top wordt ditmaal voorgezeten door koning Abdullah II van Jordanië. Abdullah opende de 22-leden tellende vergadering waarin  Hij benadrukte de noodzaak van een “tweestatenoplossing” om het conflict met de Palestijnen op te lossen. Koning Abdullah veroordeelde tevens het Amerikaanse besluit om de ambassade  van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen per 19 mei aanstaande.

Hij werd daarin bijgetreden door de Saoedische koning Salman, maar die ging zelfs nog een stapje verder door te onderstrepen dat zijn natie voorstander blijft van de oprichting van een Palestijnse staat “met Oost-Jeruzalem als diens hoofdstad.” De arabisering van Jeruzalem stond duidelijk weer bovenaan de agenda …

Bovendien riep koning Salman, die sinds 23 januari 2015 premier is van Saoedi-Arabië, nadat hij zijn overleden broer koning Abdullah opvolgde als de Hoeder van de Twee Heilige Moskeeën, de vergadering op om deze 29ste Top van de Arabische Liga te hernoemen naar “Jeruzalem Top”, uit solidariteit met de Palestijnse Autoriteit.

Koning Salman riep tevens de internationale gemeenschap op om een kordate houding aan te nemen tegen de agressie van het Iraanse regime in het gebied.

Hoewel samen met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman achter de schermen wel hard gewerkt wordt om de relaties tussen Saoedi-Arabië en Israël te verbeteren om samen front te vormen tegen Iran, is daar op het officiële politieke toneel niets van te bespeuren. Integendeel zelfs.

Secretaris-generaal van de Arabische Liga Ahmed Aboul Gheit zei dat de huidige uitdagingen “oproepen tot dialoog over prioriteiten van de Arabische nationale veiligheid”. Abou Gheit zei ook dat het Syrische regime van president Bashar al-Assad ook verantwoordelijk is voor de “ineenstorting van zijn thuisland en verlies van waardigheid.” Syrië is sinds 2011 geschorst van de pan-Arabische organisatie omwille van de acties van het regime in de burgeroorlog.


Bronnen:

♦ naar een bericht Hana Levi Julian “Saudi King Salman Insists ‘East Jerusalem Must Be Capital of Palestinian State’” van 15 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Aya Samir “29th Arab League summit kicks off in Dhahran” van 15 april 2018 op de site van Egypt Today

Een gedachte over “Saoedische koning Salman benadrukt: ‘Oost-Jeruzalem moet hoofdstad van Palestina zijn’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.