ISIS slacht tientallen Egyptische soldaten af in het Sinaïgebied nabij de grens met Israël

In de vroege ochtend van deze zaterdag 15 april 2018, hebben terroristen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS/Daesh) bijna twee dozijn Egyptische officieren en soldaten afgeslacht en meer dan twee dozijn anderen licht tot zeer zwaar verwond op de grootste Egyptische legerbasis in de Sinaï nabij de zuidelijke grens met Israël.

De basis bevindt zich in Al-Aqsima, in het centrum van de Sinaï, en vrij ver van de gebruikelijke aanvalszone ISIS (Islamitische Staat) meer noordelijker in het gebied. De aanslag vond ik ook heel dicht nabij de grens tussen Israël en de Sinaï, zoals blogger in Arabische zaken Abu Ali aangeeft (zie kaartje onderaan).

Volgens Abu Ali infiltreerden vier ISIS-zelfmoordterroristen om 04.00 uur in de basis en na een vuurgevecht lieten ze zichzelf exploderen op verschillende belangrijke punten in de basis, waarbij acht officieren en twaalf soldaten omkwamen en meer dan 25 anderen gewond raakten. Het Egyptische leger zei in een verklaring dat ondanks de verliezen, zijn soldaten erin slaagden om het vuur te beantwoorden en 14 van de terroristen te doden tijdens de aanval.

“De afbeeldingen van de basis zijn te gruwelijk om te publiceren, een met bloed doordrenkt met een hoofd en een been liggend in een helemaal bebloede kamer” (plaatje bovenaan – geknipt), schreef de overduidelijk geschokte blogger. Hij wees erop dat de terreurgroep van de Islamitische Staat heeft geleerd zich “gemakkelijk aan te passen aan de nieuwe veranderingen die onstaan door de omstandigheden ter plaatse”.

Situatie in de Egyptische Sinaï op 15 april 2018 aan Israël’s zuid-westelijke grens. De aanslag vond plaats in de met een rood kruisje gemerkte zone [beeldbron: Isis Livemap]

De terreurgroep Wilayat Sinai, geaffilieerd met Islamitische Staat (ISIS, Daesh) is actief in het noordelijke deel van de Egyptische Sinai aan de grens met Gaza en het zuiden van Israël. De terreurgroep Wilayat Sinai, de zogenaamde ‘Provincie in de Sinai van Islamitische Staat‘ (ISIL-SP), voorheen bekend als Ansar Bayt al-Maqdis, zwoor in november 2014 trouw aan ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi en heeft banden met ISIS-partners in Libië. Sinds augustus 2016 wordt de Sinaigroep van ISIS geleid door de 44-jarige Egyptenaar Muhammad al-Isawi, beter bekend onder zijn nom de guerre Abu Osama al-Masri.

Ook in het noorden staat ISIS aan de grens van Israël op de Golan Hoogtes:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “ISIS Slaughters Egyptian Soldiers at Sinai Base Near Israel’s Border” van 14 april 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “ISIS slacht tientallen Egyptische soldaten af in het Sinaïgebied nabij de grens met Israël

  1. Egypte krijgt maar geen controle over de Sinaiewoestijn en Daesh kan nog steeds gevaarlijke aanvallen uitvoeren, spijtig dat Israel daar niet mag optreden, de toestand is daar verre van goed!

    Like

Reacties zijn gesloten.