Gaza: Vier Al-Quds Brigadisten komen om tijdens ‘arbeidsongeval’ nabij Rafah

De Palestijnse terreurorganisatie Islamic Jihad verklaarde op zaterdag 14 april 2018 dat vier van zijn leden van de Al Quds Brigades zijn omgekomen bij een “toevallige explosie” nabij de grens van de Gazastrook met Israël.

Plaatje hierboven: Gaza, 14 april 2018. Begrafenis van één van de vier omgekomen Al Quds Brigadisten [beeldbron: PalToday/PIJ]

Mislukte aanslag
De terreurgroep PIJ zei in een verklaring dat de vier stierven tijdens “voorbereidingen” voor de strijd tegen Israël, zonder verdere details te geven.

Zowel het persagentschap AFP als de Israëlische Radio van het Leger berichtten dat de vier terroristen werden gedood toen ze explosieven vervoerden in een terreinvoertuig, tot dit op slechts een paar honderd meter van het veiligheidshekken met Israël voortijdig explodeerde, ten oosten van Rafah in het zuiden van de Strook.

De vier nog jonge Palestijnse slachtoffers waren leden van de Rafah Brigade, een sectie van de Al Quds Brigades, het beruchte doodseskader van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). De door Iran gesponsorde terreurgroep PIJ is nà Hamas de belangrijkste en meest actieve terreurgroep in de Gazastrook en heeft aan de zijde van Hamas de drie laatste oorlogen (dec. 2008 – aug. 2014) tegen Israël uitgevochten.

Volgens Pal Today, een Arabisch-talige nieuwssite die gelieerd is met de Islamitische Jihad, gaat het om Hisham Abdel-Al (22 jaar), Mohammed Al-Qattros (18 jaar), Ahmed Al-Hamaydeh ( 23 jaar) en Hashim Osman Kallab (18 jaar).

Het door Hamas gecontroleerde ‘Palestijnse ministerie van Gezondheid‘, een eufemisme voor de propagandadienst van Hamas aka Pallywood, beweerde aanvankelijk dat de explosie ten oosten van Rafah in Gaza werd veroorzaakt door een Israëlische aanval. Echter de IDF ontkende elke betrokkenheid met het incident en ook de getroffen terreurgroep Islamitische Jihad, wijt de oorzaak aan een ‘arbeidsongeval’.

Mars van de Terugkeer Part 3
Het incident gebeurde temidden de oplopende spanningen langsheen het veiligheidshekken van de afgelopen weken, waarbij de Palestijnen wekelijks een episode van de “Mars van de Terugkeer” beleven, die in sommige gevallen tot rellen leidde gedurende de laatste drie opeenvolgende weekenden en waarbij tot op heden 31 Palestijnse relschoppers om het leven kwamen, het merendeel leden van terroristische groepen.

Israël zegt dat het geweld wordt geregisseerd door Hamas, dat wordt beschuldigd van het proberen om grensaanvallen uit te voeren onder de dekking van grote zogeheten “spontane volksprotesten”.

Daags voor het incident met de PIJ, werd op vrijdag de 13de (april) de derde in een reeks demonstraties gehouden in het teken van de ‘Mars van de Terugkeer’, met als doel het opheffen van de grens en uiteindelijk de vernietiging van Israël dat wordt vervangen door ‘Palestina’. Volgens de IDF namen zowat 10.000 Palestijnen deel aan het protest. Dat is aanzienlijk minder dan de 30.000 op de eerste vrijdag en 20.000 op de 2de vrijdag, aka Katsjoe Dag.

Palestijnse mannen kijken naar de wrakstukken van een gemotoriseerd vehikel beladen met explosieven maar dat voortijdig explodeerde en vier Brigadisten doodde, ten oosten van Rafah in het zuiden van de Gazastrook op zaterdag, 14 april 2018 [beeldbron: AFP/Said Khatib]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Four Islamic Jihad members killed in Gaza explosion” van 14 april 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel “سرايا القدس تزف أربعة من مجاهديها ارتقوا أثناء الإعداد والتجهيز شرق رفح” van 14 april 2018 op de site van Pal Today

♦ naar een artikelGaza health ministry: Four Palestinians dead in Gaza explosion” van 14 april 2018 op de site van The Jerusalem Post