Westerse geallieerden bombarderen doelwitten in Israël’s buurland Syrië

De Verenigde Staten, samen met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, voeren precieze luchtaanvallen uit tegen doelen in Syrië die verband houden met het vermogen van het Bashar Assad-regime om chemische wapens te gebruiken. President Trump heeft de aanvallen zaterdagochtend aangekondigd in een live uitgezonden uitzending.

Plaatje hierboven: Damascus, 14 april 2018. Beeld van faciliteit in Syrië die gebombardeerd werd in de aanval [beeldbron: twitter/Haaretz]

Ten minste zes luide explosies werden op zaterdag in Damascus gehoord en er werd rook waargenomen boven de Syrische hoofdstad, aldus een Reuters-getuige. De Syrische staatstelevisie zei dat de luchtverdediging van het leger werd geconfronteerd met een aanval door de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Een tweede getuige zei dat het Barzah-district Damascus was getroffen in de aanvallen. Barzah is de locatie van een groot Syrisch wetenschappelijk onderzoekscentrum.

De Syrische luchtafweer haalde naar verluidt 13 raketten neer die werden afgevuurd in de door de VS geleide aanval, zei de Syrische staatstelevisie. Er staat dat de raketten zijn neergeschoten in het Kiswah-gebied ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zei dat in totaal drie wetenschappelijke onderzoekscentra zijn getroffen bij de aanvallen – twee in Damascus en een in het Homs-gebied – naast de militaire bases in Damascus. Het Waarnemingscentrum zei dat alle bases en faciliteiten die in de aanval waren getroffen eerder deze week door de Syrische regering waren geëvacueerd.

Een Amerikaanse functionaris zei tegen CNN: “Wat je vanavond hebt gezien, is niet het einde van ons antwoord. Het is nog niet voorbij.” Minister van Defensie James Mattis zei kort nadat de aanvallen begonnen dat “het regime van Assad de boodschap niet heeft begrepen” na de Amerikaanse aanvallen van vorig jaar, en dat deze keer de aanvallen meer versprie dzijn.

Hij benadrukte dat het doel is te voorkomen dat Damascus opnieuw chemische wapens gebruikt en dat er geen verdere objectieven zijn. Hij zei dat hij ‘zelfverzekerd’ was over het bewijsmateriaal dat aantoont dat de Syrische regering achter de vermoedelijke chemische aanval op Douma van 7 april 2018 zit. Daarbij werden ca. 70 mensen gedood en meer dan 500 andere Syriërs gewond.

Israël
De aanval van de geallieerden komt bijna een week nadat Israël de Syrische luchthaven T4 bombardeerde als vergelding voor de Iraanse drone die boven het luchtruim van Israël werd neergehaald. Hoewel Israël deze luchtaanval noch ontkent noch bevestigt, beschuldigde het Russische ministerie van Defensie Israël voor het uitvoeren van de luchtaanval.

Rusland zei dat Syrische luchtverdedigingssystemen vijf van de acht raketten heeft afschoten die zijn afgevuurd door twee Israëlische F-15 gevechtsvliegtuigen boven het Libanese luchtruim, zei Interfax. “De Israëlische agressie op de luchthaven van T4 werd uitgevoerd met F-15-vliegtuigen die verschillende raketten afvuurden van boven het Libanese land”, aldus het Syrische persagentschap SANA.

Twee maanden nadat een Israëlische Apache-helikopter een Iraanse drone had neergeschoten die uit Syrië was gestuurd, 30 seconden nadat deze het Israëlische luchtruim was binnengevlogen, lieten de militaire censors van Israël eindelijk de lokale media weten dat de drone niet alleen bewakingsbeelden nam, maar explosieven droeg en werd klaargestoomd om een ​​niet-gespecificeerd doelwit ergens in Israël aan te vallen en te beschadigen.

De timing van de onthullingen – die werd vergezeld door de vrijgave van beelden door de Israëlische luchtmacht van de Apache die de infiltrerende Iraanse drone neerhaalde – was duidelijk gekoppeld aan een krachtige aanval, uitgevoerd op maandagochtend 9 april 2018, die naar verluidt aanzienlijke schade aan een Iraanse faciliteit veroorzaakte op de T-4 luchtmachtbasis in centraal Syrië, en van waaruit die drone werd gelanceerd op 10 februari 2018.

Tijdens die tegenactie van Israël, kreeg de luchtmacht te maken met zwaar Syrisch luchtafweergeschut. Tijdens de activiteit stortte een F-16 neer geraakt door Syrische luchtdoelraketten op Israëlisch grondgebied neer nabij de kibboets van Harduf in de Vallei van Jizreël. De piloten werden uitgeworpen en werden naar het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling.

Later meer …


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amir Tibon “Western Allies Strike in Syria, Explosions Reported Near Damascus” van 14 april 2018 op de site van Haaretz

♦ naar een artikelUS, Britain and France launch joint strikes on Syria’s chemical weapons arsenal” en een artikel van David Horovitz “Attack drone revelation shows grave, immediate, adjacent threat to Israel: Iran” van 14 april 2018 op de site van The Times of Israel

 

Een gedachte over “Westerse geallieerden bombarderen doelwitten in Israël’s buurland Syrië

Reacties zijn gesloten.