Israël noemt Amerikaanse aanvallen op Syrië ‘gepast’ en uit verdere waarschuwingen

Israël zei op zaterdag dat de gecombineerde Amerikaanse, Britse en Franse aanvallen op Syrië een ‘gepast’ antwoord waren op de vermeende aanval met chemicaliën en waarschuwde dat de acties van Damascus het gevaar inhouden van meerdere aanvallen, ook tegen zijn leiderschap.

“Vorig jaar maakte (VS) president (Donald) Trump duidelijk dat het gebruik van chemische wapens een rode lijn overschreed. Vanavond, onder leiding van de Amerikanen, de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië werd op de juiste wijze gehandeld,” las een verklaring die wordt toegeschreven aan een niet nader genoemde functionaris in Jeruzalem.

“Syrië blijft moorddadige acties uitvoeren en een basis zijn voor deze en andere acties, met inbegrip van Iran, dat zijn grondgebied, strijdkrachten en leiderschap in gevaar brengt”, aldus de beknopte verklaring.

“Israël werd vooraf over de op til staande aanvallen geïnformeerd,” aldus bronnen.

“De Amerikaanse aanval is een belangrijk signaal voor de as van het kwaad – Iran, Syrië en Hezbollah,” twitterde Israël’s minister van huisvesting Yoav Galant. “Het gebruik van chemische wapens overschrijdt een rode lijn die de mensheid niet langer wil accepteren”, zegt Galant, die lid is van het Netanyahu’s veiligheidskabinet, een voormalige majoor-generaal en een veteraan van de Tweede Libanon Oorlog.

De aanvallen vonden plaats op zaterdagochtend, de sabbat in Israël. Premier Benjamin Netanyahu onthoudt zich doorgaans van het uitbrengen van officiële verklaringen in zijn naam op de Joodse rustdag.

De Israëlische verklaring kwam slechts enkele uren nadat Trump had aangekondigd dat een gezamenlijke VS-Brits-Franse operatie was gelanceerd over Syrië, gericht tegen het ‘criminele’ regime van Bashar Assad vanwege zijn vermeende gebruik van chemische wapens tegen burgers en om hem ervan te weerhouden om het opnieuw te doen.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikelIsrael says US strikes on Syria are ‘appropriate,’ issues further warnings” van 14 april 2018 op de site van The Times of Israel

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Westerse geallieerden bombarderen doelwitten in Israël’s buurland Syrië” van 14 april 2018 [lezen]

 

2 gedachtes over “Israël noemt Amerikaanse aanvallen op Syrië ‘gepast’ en uit verdere waarschuwingen

 1. Het is een zeer lastige situatie geworden, de problemen in Syrie lijken onoplosbaar te gaan worden en dit n zeven jaar burgeroorlog , het westen bombardeerde deze nacht de chemische fabriekjes in Syrie het resultaat is alleen maar symbolisch en Syrie en Assad zijn zeker niet onder de indruk van dit geweld , dus de strijd gaat verder!

  Like

 2. Ja, tuurlijk Willy. Bovendien roepen de Amerikanen al een hele week alle dagen dat “ze gaan bombarderen” om hiermee Iran, Hezbollah, Rusland en het Syrische leger de tijd te geven al hun belastend materiaal weg te halen, wat ook effectief gebeurde.

  Ook werden alle betrokken landen vooraf geïnformeerd wanneer een en ander zou plaatsvinden. Met andere woorden: het verrassingseffect was compleet weg en de vogel gaan vliegen.

  Vergelijk dat bv. met de (ontkende noch bevestigde) aanval van Israël van zondag op maandag 9 april, daaraan zag je meteen dat die recht in de roos was en erg succesvol is verlopen.

  Kortom: het was allemaal show voor Slaap Vaak en zijn bende zombies.

  Like

Reacties zijn gesloten.