LIVE: Hamasdag – Vrijdag de 13de; lage opkomst; veel zwarte rook; 1 dode en 153 gewonden

Laatste update: Zaterdag, 14 april 2018 om  05 u 33 [Israël real time: +1u]

Het protest van vrijdag was het derde in een reeks demonstraties in het teken van de ‘Mars van de Terugkeer’, met als doel het opheffen van de grens en uiteindelijk de vernietiging van Israël dat wordt vervangen door ‘Palestina’. Volgens de IDF namen zowat 10.000 Palestijnen deel aan het protest. Dat is aanzienlijk minder dan de 30.000 op de eerste vrijdag en 20.000 op de 2de vrijdag, aka Katsjoe Vrijdag.

Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) werden 153 mensen gewond. Deze verwondingen omvatten 63 met schotwonden (rubberen kogels), 59 gewonden door traangas en 24 die een directe hit met traangas kregen en 7 door granaatscherven.

Pallywood, de propagandadienst van Hamas, meldt dat 1 Palestijn werd gedood, met name de 28-jarige Islam Haraz-Allah, en alles samen 701 gewonden, maar geeft verder geen details. Dat zijn bijna 4 keer meer slachtoffers dan hun eigen hulpdiensten (PRCS) opgeven. Vermits niemand de Strook binnen mag om een en ander te controleren is de info van Hamas derhalve van nu en generlei waarde.

“In het afgelopen uur zijn er verschillende pogingen gedaan om het veiligheidshekken te beschadigen en over te steken. Daarnaast werden een aantal pogingen tot terroristische aanslagen uitgevoerd, waaronder het gooien met explosieven, Molotovcocktails en het vernietigen van een deel van veiligheidsbarrière. IDF-troepen gebruiken spreidings- en afvuurmethoden (traangas e.a.) voor mensen in overeenstemming met de Open-Fire Regulations,” aldus de IDF woordvoerder.

Opmerking: zoals steeds laat Hamas geen buitenlandse journalisten noch fotografen toe in de Gazastrook en wordt al het materiaal – mits harde dollars – verkocht door Hamas aan de buitenlandse pers, uiteraard nadat het eerst bewerkt en gecensureerd werd door het zogeheten ‘ministerie voor Gezondheid’ van Hamas, aka Pallywood.

De terreurgroep Hamas gebruikt – net zoals ISIS – de sociale media om zijn moslimterroristen aan te moedigen om terreuraanslagen te plegen. Sociale netwerken tonen al de hele week foto’s en verspreiden handleidingen om zelf brandbommen te maken en roepen de Gazaanse terroristen op om deel te nemen aan de “Dag van de Molotov-cocktail” op Vrijdag de 13de:

Vrijdag, 13 april 2018: Door Hamas aangekondigde ‘Molotov-Cocktail Dag’