Terugkeer Mars: Arabische ondersteuning voor Israël in de sociale netwerken

De situatie was duidelijk. Hamas wist dat ze door het sturen van tienduizenden Palestijnen, die moesten proberen het grenshekken te doorbreken, in de media zou scoren tegen Israël, dat geen andere keuze had dan zijn grenzen te verdedigen.

Maar terwijl een groot deel van de westerse media niet in staat was om tussen de regels door te lezen (of er te druk mee bezig waren in te slaan op Israël), zagen in de Arabische wereld velen de schuld daar waar ze werkelijk ligt, bij Hamas.

Het cynische misbruik van de burgerbevolking door Hamas had een goed effect op de westerse media, maar wordt in de Arabische wereld al lange tijd veroordeeld, zelfs door diegenen die weinig sympathie voor Israël hebben.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat zijn Arabisch-talige sociale netwerken verbazingwekkend veel ondersteunende boodschappen gekregen zouden hebben na de onlusten van afgelopen vrijdag tussen Israëlische strijdkrachten en de door Hamas aangevoerde meutes langs de grens met de Gazastrook.

Van Saoedi-Arabië via Irak tot aan Jordanië toe zeiden veel Arabieren dat ze Israël bij deze huidige escalatie gesteund zouden hebben, terwijl ze Hamas ervan beschuldigden burgers in gevaar gebracht te hebben.

Iemand schreef: “Mijn hart is bij mijn joodse neven. Je komt niet om het feit heen dat de Palestijnse terreur van Hamas onvermijdelijk zal stoppen.”

Iemand anders uit Irak riep zijn Palestijnse broeders op zich niet door de terreuraanslagen van Hamas te laten koeioneren, die alleen maar schade zouden toebrengen aan de Palestijnen.”

Vanuit Jordanië kwam kritiek op Hamas duizenden autobanden in brand gestoken en zodoende een verwoestende luchtverontreiniging voor de kinderen van Gaza veroorzaakt te hebben.

Een commenter uit Saoedi-Arabië herhaalde Israël´s eigen verklaringen waarom de vrede met de Palestijnen nog niet bereikt is: “Het lijdt geen twijfel dat de terreurorganisatie Hamas iedere optie voor vrede blokkeert en ermee bezig is haat en geweld te verbreiden. Israël bezit internationaal erkende soevereiniteit.”

De Israëlische nieuwssite “Ynet” meldde dat het aantal ondersteunende boodschappen van Arabieren in de regio overeenkwam met het aantal vijandige nieuwsberichten tegenover Israël. Het was er opnieuw een bewijs voor dat er een herbezinning plaatsvindt. Een groot deel van de Arabische wereld begint een nationalistische Palestijnse beweging overbodig te vinden, die zich traditioneel verbonden heeft met de meest gehate spelers in de regio, zoals de Moslimbroederschap en Iran.

door NAI Redaktion


In een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Arabische Unterstützung für Israel in den sozialen Netzwerken” op de site van Israel Heute van 10 april 2018.

bron-logo

Een gedachte over “Terugkeer Mars: Arabische ondersteuning voor Israël in de sociale netwerken

Reacties zijn gesloten.