Enquête: meeste Amerikanen geloven dat de Holocaust opnieuw kan gebeuren

De meeste Amerikanen (58 procent) geloven dat de Holocaust opnieuw kan gebeuren en de helft denkt dat dit in de Verenigde Staten kan gebeuren, zoals blijkt uit een onderzoek dat op de Holocaust Remembrance Day (Yom HaShoah 2018) werd vrijgegeven.

Iets meer dan tweederde (68%) dacht dat antisemitisme aanwezig was in de VS, de helft geloofde dat er veel neonazi’s in het land waren, en de meeste mensen vonden het belangrijk om les te blijven geven over de Holocaust en dat het verplicht zou moeten in scholen. De studie, in opdracht van de Conferentie over Joodse Materiële Claims Tegen Duitsland, onthulde een grote onwetendheid over de genocide van de Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Van de 1.350 Amerikaanse volwassenen van 18 jaar en ouder die werden ondervraagd, kon 45% geen enkel concentratiekamp of getto noemen en 41% wist niet zeker wat Auschwitz was. Er waren meer dan 40.000 concentratiekampen en getto’s in Europa tijdens de Holocaust, volgens onderzoekers van het Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten.

Bijna alle respondenten hadden gehoord van de Holocaust (89%), geloofden dat het echt gebeurde (96%) en wisten dat Adolf Hitler en de nazi’s ervoor verantwoordelijk waren. Maar slechts de helft wist dat zes miljoen Joden tijdens de Holocaust omkwamen, en een derde schatte dat de tol twee miljoen of minder was.

Meer respondenten waren bekend met Anne Frank (85%), de Nederlandse tiener die een dagboek bijhield omtrent de nazi’s in Amsterdam, dan met de namen van de oudste nazi’s, behoudens Hitler zelf: propaganda-chef Joseph Goebbels (46%); Heinrich Himmler, die door Hitler werd belast met de uiteindelijke oplossing om de joden uit te roeien (53%); en Adolf Eichmann, die toezicht hield op de massale deportatie van Joden naar getto’s en vernietigingskampen (45%). Zes van de tien ondervraagden wist niets over overlevenden van de Holocaust en vier van de tien hadden nog nooit een Holocaust-museum bezocht en kenden niemand die dat wel gedaan had.

Het onderzoeksteam werd geleid door de Claims Conference Board en omvatte overlevenden van de Holocaust, evenals vertegenwoordigers van musea, onderwijsinstellingen en vooraanstaande non-profitorganisaties op het gebied van Holocausteducatie zoals Yad Vashem, het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum, het American Jewish Committee, de Jewish Agency en George Washington University.

“We zijn gealarmeerd dat de huidige generatie een goede basiskennis omtrent deze gruweldaden mist’, zei Julius Berman, voorzitter van Claims Conference. Greg Schneider, executive vice president van Claims Conference, zei: “Er blijven verontrustende gaten in het bewustzijn omtrent de Holocaust, terwijl de overlevenden nog steeds bij ons zijn; beeld je in dat er geen overlevenden meer zijn om hun verhaal te vertellen. We moeten toegewijd zijn om ervoor te zorgen dat de gruwelen van de Holocaust en de herinnering aan degenen die zoveel geleden hebben, worden herinnerd, verteld en onderwezen door toekomstige generaties.”

Van de representatieve steekproef van respondenten had 37% een universitaire opleiding of hoger. De foutenmarge bedroeg 3%.

door Sue Surkes


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sue Surkes “Poll: Most Americans believe Holocaust could happen again” van 12 april 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Enquête: meeste Amerikanen geloven dat de Holocaust opnieuw kan gebeuren

  1. Over de gehele wereld hebben holocausten plaats gevonden. Ik vind het een taak van scholen en universiteiten om dit in het lespakket op te nemen als thema wereldmaatschappij.

    Like

Reacties zijn gesloten.