Vandaag: Yom Hashoahdag – herdenking van de moord op zes miljoen Joden tijdens WOII

Deze woensdagavond 11 april tot donderdagavond 12 april 2018 herdenken de Joden in Israël en in de rest van de wereld de Yom Hashoah (ofte Shoah, in de volksmond beter gekend als de holocaust), de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Yom Hashoah of Holocaust Herdenkingsdag werd officieel ingesteld in Israël in 1951 die toen bij wet ondertekend werd door de toenmalige eerste minister van Israël David Ben-Goerion en President Yitzhak Ben-Zvi. De datum waarop de herdenkingsdag wordt gehouden, is afhankelijk van de Joodse kalender en verschilt daarom van jaar tot jaar.

Het oorspronkelijke voorstel om Yom Hashoah te houden was op de 14de dag van de maand Nisan, de jaarlijkse herdenking van de Opstand in het Getto van Warschau (19 april 1943). Die datum bleek nogal problematisch omdat de 14de Nisan vlak voor het begin van de Pesach (Joodse Pasen) valt.

Aldus werd de datum verschoven naar de 27ste Nisan, die precies acht dagen valt voor Yom Ha’Atzmaoet, of Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid die dit jaar volgens de Joodse kalender op 18/19 april 2018 wordt gevierd en volgens de christen kalender op 14 mei (1948-2018: Israël 70 jaar!)

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft per 1 november 2005 [beter laat dan nooit…27 januari ingesteld als Internationale Dag van de Holocaust (International Holocaust Day). Op 27 januari 1945 werd namelijk KZ-Auschwitz-Birkenau bevrijd door het Rode Leger, vandaar dat deze dag verkozen werd. Meer hierover op UN Designates International Holocaust day op Zionism & Information Center en General Assembly Resolution GA/10413: “General Assembly decides do designate 27 january as annual international day of commemoration to honour holocaust victims.”

armed_jewsOp het plaatje: Het verschil tussen gewapend en ongewapend, tussen beschermd en onbeschermd, tussen gerespecteerd of veracht te worden, tussen sterven in vrijheid of een leven in slavernij. Dàt is de ware betekenis van het moderne Zionisme! Dàt is Israël!

2 gedachtes over “Vandaag: Yom Hashoahdag – herdenking van de moord op zes miljoen Joden tijdens WOII

  1. Hoeveel zijn er uit Nederland gedeporteerd om te worden vergast…..?
    Buiten de Joden die nog in Nederland leven is er geen hond die hier aan denkt of er bij stil staat.
    Sterker, vrij recente aanslagen als die van Nice, Barcelona, Londen, Brussel en Berlijn zijn ze al vergeten.

    Like

Reacties zijn gesloten.