Iran dreigt Israël met vergelding na aanval op Syrische luchtmachtbasis

Een topadviseur van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei bedreigde op dinsdag 10 april Israël dinsdag naar aanleiding van een dodelijke luchtaanval in Syrië, toegeschreven aan het Israëlische leger. “De misdaden zullen niet onbeantwoord blijven,” zei Ali Akbar Velayati tijdens een bezoek aan Syrië, volgens het officiële Nieuwagentschap van de Islamitische Republiek (IRNA).

Eerder op de dag meldden de Iraanse media dat zeven leden van het leger van het land zijn omgekomen bij de aanval, op zijn minst 14 gevallen van dodelijke slachtoffers. Eén werd genoemd als kolonel in de luchtmacht van de Islamitische Revolutionaire Garde.

Het doelwit van de gemelde luchtaanval was de luchtbasis van Tiyas – ook bekend als de T-4 luchtbasis – buiten Palmyra in het centrum van Syrië. Israël heeft eerder minstens één expliciet erkende aanval uitgevoerd op de basis, waarvan werd gezegd dat deze de thuisbasis was van een Iraans drone-programma.

Israël heeft geweigerd commentaar te geven op de aanslag, waarvoor het ook door Rusland en Syrië wordt beschuldigd. NBC News citeerde twee Amerikaanse functionarissen die zeiden dat Israël de aanval uitvoerde, eraan toevoegend dat Washington van tevoren op de hoogte was gebracht.

Premier Benjamin Netanyahu zei op maandag dat Israël iedereen zal terugslaan die van plan is het land te schaden. In een toespraak in de grensplaats Sderot in Gaza, kennelijk refererend naar de dubbele dreigingen jegens Israël vanuit het noorden en vanuit het zuiden, zei Netanyahu:

“We hebben één duidelijke en eenvoudige regel en we proberen die voortdurend te benadrukken: als iemand u probeert aan te vallen, sta dan op en val hem aan. We zullen niet toelaten, hier aan de grens met Gaza, om ons pijn te doen. Wij zullen hen pijn doen. Veiligheid in het heden is een noodzakelijke voorwaarde voor veiligheid in de toekomst en wat we hier vandaag hebben, is een krachtige uitdrukking voor onze toekomstige veiligheid.”

Los daarvan claimde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, de Lachende Boef, dat de vermeende Israëlische aanval werd uitgevoerd om de winsten te overschaduwen die werden gemaakt door door Iran gesteunde Syrische troepen in de voorsteden van Damascus tegen rebellen tegen president Bashar Assad.

“Het Zionistische regime en de VS zijn in verschillende fasen naar het toneel afgereisd om het moreel van terroristen een boost te geven,” zei hij, volgens de Iraanse pers-tv. “Telkens wanneer de terroristen nederlagen lijden, start het Zionistische regime operaties en dat geldt ook voor de Amerikanen,” voegde Zarif eraan toe.

Hij herhaalde eerdere Iraanse aanspraken en zei dat de VS en Israël islamitische jihadisten assisteerden, onder meer door hen te helpen verhuizen naar gebieden waar ze werden verslagen. Hij zei ook dat de VS “een voorwendsel voor interventie” zochten in Syrië, in verwijzing naar de vermeende chemische aanval in Douma in het weekend die tientallen doden veroorzaakte.

Syrië en zijn bondgenoten hebben het gebruik van chemische wapens tijdens de aanval ontkend, waarover de Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd met represailles.

De T4-luchtmachtbasis in Syrië voor en na het luchtbombardement


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alexander Fulbright “Iran threatens Israel over Syria strike, ‘The crimes will not remain unanswered’” van 10 april 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelReport: 11 Iranian Revolutionary Guards Killed in T-4 Attack in Syria” van 10 april 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Iran dreigt Israël met vergelding na aanval op Syrische luchtmachtbasis

  1. We zien nu dat de Hezbolla’h, Iran, Syrie en Rusland en Turkije een front aan het vormen zijn tegen Israel en raar maar waar Israel krijgt veel steun van Arabische kant !

    Like

Reacties zijn gesloten.