PA-president Abbas weigert lonen uit te betalen van overheidspersoneel in Gaza

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft deze maand de salarissen uitbetaald aan zijn werknemers in Judea en Samaria, maar niet aan die in Gaza, zeiden functionarissen maandag, aldus het persagentschap AFP.

Het was niet meteen duidelijk waarom de salarissen niet waren betaald en of de vertraging tijdelijk was, maar de vertraging is te wijten aan de aanhoudende gespannen verhoudingen tussen de Fatah-factie van PA-voorzitter Mahmoud Abbas en Hamas.

De twee groepen, die als sinds 2007 elkaar bestrijden, ondertekenden in oktober een verzoeningsovereenkomst, in het kader waarvan Hamas op 1 december de macht in Gaza moest overdragen. Die deadline werd aanvankelijk teruggebracht met 10 dagen en leek toen helemaal te zijn geannuleerd nadat er naar verluidt enkele ‘obstakels’ waren opgedoken.

Zo weigert Hamas onder meer om zijn wapenarsenaal over te dragen en zijn milities te onderwerpen aan het gezag van de PA, een belanrijk onderdeel van het verzoeningsakkoord van oktober 2017.

Na het in elkaar zakken van de overeenkomst heeft Hamas enkele weken geleden nieuwe controles ingevoerd op Palestijnse Arabieren die Gaza wilden verlaten. Vorige maand beschuldigde Abbas Hamas van het plannen van een mislukte moordaanslag op PA-kabinetsleider Rami Hamdallah, die op een zeldzaam bezoek aan Gaza was. Abbas kondigde ook plannen aan om Hamas te straffen voor de mislukte moordaanslag.

“Salarissen werden betaald aan banken op de Westelijke Jordaanoever en niet in Gaza,” vertelde Arif Abu Jarad, hoofd van de vakbond die PA-medewerkers in Gaza vertegenwoordigt, aan het AFP. “Het personeel in de Strook is woedend,” voegde hij eraan toe, en zei dat ze noodvergaderingen hielden tegen deze “vreselijke misdaad”.

Een bron in het ministerie van Financiën in Ramallah, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, bevestigde dat de salarissen waren betaald in door de PA toegewezen gebieden in Judea en Samaria, maar niet in Gaza, hoewel hij weigerde meer details over de beslissing te geven. Medewerkers in Gaza hebben tevergeefs gewacht op salarissen bij banken, zei een AFP-fotograaf.

De PA heeft zijn tienduizenden werknemers in Gaza blijven betalen, ondanks dat de meesten niet zullen gaan werken sinds Hamas de controle over Gaza heeft overgenomen. Analisten zeggen dat het verlagen van de salarissen wil proberen om de ontevredenheid in Gaza aan te wakkeren waardoor Hamas nog meer onder druk komt te staan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA withholds salaries to Gaza employees” van 10 april 2018 op de site van Arutz Sheva