Rusland & Syrië beschuldigen Israël voor aanval op Syrische luchtmachtbasis

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde Israël van het bombarderen van een luchtmachtbasis in Syrië afgelopen nacht, meldde het Russische persagentschap Interfax deze maandag. Syrische staatsmedia beschuldigden Israël ook van het uitvoeren van de luchtaanval.

Rusland zei dat Syrische luchtverdedigingssystemen vijf van de acht raketten heeft afschoten die zijn afgevuurd door twee Israëlische F-15 gevechtsvliegtuigen boven het Libanese luchtruim, zei Interfax. “De Israëlische agressie op de luchthaven van T4 werd uitgevoerd met F-15-vliegtuigen die verschillende raketten afvuurden van boven het Libanese land”, aldus het Syrische persagentschap SANA.

Desgevraagd naar de Russische verklaring, zei een Israëlische militaire woordvoerder dat hij geen onmiddellijke commentaar had.

De Syrische staatszender zei maandagochtend vroeg dat er explosies werden gehoord op het T-4 vliegveld in de buurt van Homs, dat dicht bij de oude stad Palmyra in het centrum van Syrië ligt. Het voegde eraan toe dat er verschillende doden en gewonden waren.

Een Syrische militaire bron werd geciteerd al zou de luchtverdediging  acht raketten hebben neergeschoten die werden afgevuurd op de basis, waar defensieanalisten zeggen dat er grote inzet van Russische troepen zijn, en waar jets regelmatig vluchten vliegen om door rebellen bewaakte gebieden te treffen.

Het Syrische Observatorium voor de Rechten van de Mens, een in Groot-Brittannië gevestigd monitorgroep, zei dat ten minste 14 mensen werden gedood, waaronder een aantal strijders van verschillende nationaliteiten, een verwijzing naar door de Iraans gesteunde Sjiitische militieleden, voornamelijk uit Irak, Libanon en Iran die vechten aan de zijde van het Syrische leger.

Syrische media meldden aanvankelijk dat het een verdachte Amerikaanse raketaanval was, maar de Verenigde Staten ontkenden dat ze luchtaanvallen tegen het land hadden gelanceerd. De verwijzing naar de VS werd later weggelaten. “Een agressie werd gepleegd op T-4 luchtmachtbasis in verschillende aanvallen die hoogstwaarschijnlijk een Amerikaanse aanval zijn”, zei de staatstelevisie in een nieuwsflits.

Het Pentagon van de VS zei dat het in deze tijd geen luchtaanvallen uitvoert in Syrië en ontkende formeel het rapport van de Syrische staatstelevisie. “We blijven de situatie echter nauwlettend volgen en ondersteunen de lopende diplomatieke inspanningen om degenen die chemische wapens gebruiken in Syrië en anderszins, verantwoordelijk te houden.”  Frankrijk zei ook dat het de luchtbombardementen niet had uitgevoerd.

Israël heeft in het verloop van het conflict vele malen locaties van het Syrische leger getroffen door konvooien en basissen te raken van door Iran gesteunde milities die vechten naast de troepen van de Syrische president Bashar Assad. Een inlichtingenbron in de regio vertelde Reuters dat hij een Israëlische aanval op de basis niet uitsluitte.

Israël heeft eerder gezegd dat Syrië Iran had toegestaan ​​een complex op de basis op te zetten om zijn bondgenoot, de Libanese militante Sjiitische terreurgroep Hezbollah, wapens te leveren. Het Israëlische leger beschuldigde in februari jongstleden de door Iran gesteunde milities die opereren vanuit de basis, waarvan werd gezegd dat een Iraans drone werd neergeschoten boven Noord-Israël die vanop deze basis was gelanceerd.

Israël heeft lang geleden gezegd dat Iran zijn invloed uitbreidde in een gebied dat zich uitstrekt van de Iraakse grens tot aan de Libanese grens, waar Israël zegt dat Iran Hezbollah van wapens voorziet. Hezbollah en andere door Iran gesteunde milities hebben een grote militaire aanwezigheid in Syrië en zijn goed verschanst in de centrale en oostelijke gebieden nabij de Iraakse grens.

De Amerikaanse president Donald Trump zei eerder op zondag dat er een ‘grote prijs te betalen’ zou zijn nadat medische hulpgroepen meldden dat tientallen burgers, waaronder veel kinderen en vrouwen, door gifgas zijn gedood in een belegerde rebellenstad.

De Verenigde Staten hebben een jaar geleden een kruisraketaanval op een Syrische luchtmachtbasis gelanceerd als reactie op de moord op tientallen burgers in een saringasaanval in een door de oppositie aangehouden stad in Noordwest-Syrië. De gasaanval werd aan Assad toegeschreven. De Amerikaanse raketaanval was gericht tegen een Syrische luchtmachtbasis waarvan Washington zei dat deze werd gebruikt om de aanval te lanceren.

De Franse president Emmanuel Macron sprak telefonisch met Trump en de twee spraken af ​​dat ze zouden samenwerken om een ​​duidelijke verantwoordelijkheid te vestigen voor wat Macron’s kantoor zei dat ze hadden ingestemd met een bevestigde chemische aanval. Macron zei in februari dat ‘Frankrijk zal toeslaan’ in het geval van dodelijke chemische wapenaanvallen op burgers door regeringstroepen in Syrië.

De Syrische staat ontkende dat regeringstroepen chemische aanvallen hebben gelanceerd. Rusland, de sterkste bondgenoot van Assad, noemde de rapporten nep.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “BREAKING: US Joint Chiefs Appearing to Prepare Air Strikes for Syria Over Use of Chemical Warfare” van 8 april 2018 en een artikelSomeone Hit a Syrian Airbase, But No One Wants the Credit” van 9 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelRussia, Syria accuse Israel of carrying out strike on Syrian air base” van 9 april 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Russia, Syria blame Israel for deadly strike on Syrian air base” van 9 april 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Amos Harel “Analysis No Longer on the Sidelines, Israel Is Directly Confronting Iran in Syria” en een artikelRussia Outs Israel, Says Two Israeli Fighter Jets Struck Iranian Base in Syria” van 9 april 2018 op de site van Haaretz

Een gedachte over “Rusland & Syrië beschuldigen Israël voor aanval op Syrische luchtmachtbasis

Reacties zijn gesloten.