Israëlische straaljagers treffen Gaza nadat Palestijnen bommen aan veiligheidshekken legden

Israëlische jachtbommenwerpers hebben in de vroege ochtend van deze maandag 9 april, luchtaanvallen uitgevoerd in de noordelijke Gazastrook, zei het leger, uren nadat een groep Palestijnen het Israëlische grondgebied vanuit de enclave binnenvoer en twee geïmproviseerde explosieven langs de veiligheidshek van Gaza plantten. De aanvallen waren gericht tegen een militaire basis die toebehoorde aan de terroristische groep Hamas, die de Gazastrook controleert, zei het leger.

Plaatje hierboven: Propagandanummertje van Hamas. Palestijnse demonstranten verbranden een reusachtige Israëlische vlag tijdens de rellen aan de Gazaans-Israëlische grens ten oosten van Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook op 6 april 2018 [beeldbron: AFP/Said Khatib]

‘De Israel Defense Forces blijft elke poging ersntig opvolgen die de veiligheids- en defensie-infrastructuur trachten te beschadigen of te vernietigen en staat niet toe dat het grensgebied een gevechtszone wordt,” zei het leger in een verklaring, in navolging van een soortgelijke verklaring die op zondagavond werd vrijgegeven en waarin werd aangekondigd dat soldaten twee bommen hadden gevonden, die leken te zijn gemaakt uit plastic drinkflessen gevuld met een explosieve vloeistof en met een ontsteker.

Het leger zei dat soldaten die camera’s met een gesloten circuit bewaken, hoe ze drie mannen zagen toen zij doorheen het veiliheidshekken braken om de explosieven te plaatsen en later terug naar Gaza gingen. Een IDF-tank opende vervolgens het vuur, volgens de Palestijnse media. Er werden geen doden noch gewonden gerapporteerd.

Ook op zondag arresteerden Israëlische troepen een ongewapende Palestijnse man die vanuit de Gazastrook het Israëlische grondgebied binnenkwam. Hij werd voor ondervraging overgedragen aan Israël’s veiligheidsdients aka de Shin Bet. De infiltraties waren het laatste incident in een reeks van escalerende gebeurtenissen langsheen de grens met Gaza.

Vrijdag verzamelden zich tienduizenden Palestijnen langs het veiligheidshekken, staken autobanden in brand en gooiden brandbommen en halve rotsblokken naar de Israëlische soldaten, die reageerden met traangas en scherp geschut, getuigde aldus leger en getuigen, toen de Palestijnen een tweede ‘Terugkeer Mars’ hielden. Negen inwoners van Gaza werden gedood en meer dan 1.000 gewonden tijdens de schermutselingen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli jets strike Gaza after Palestinians plant bombs on fence” van 9 april 2018 op de site van The Times of Israel