Israël blokkeert levering autobanden aan Gaza nav Palestijns débacle op vrijdag

Israël heeft besloten de toegang van autobanden tot de Gazastrook te verbieden via de voor vracht bestemde commerciële grensovergang van Kerem Shalom in het zuiden van de Strook zei een Palestijnse functionaris op zaterdag, dit naar aanleiding van Katsjoe Vrijdag (in het arabisch Jomaat alKawchook) toen Hamas duizenden autobanden verbrandde.

Plaatje hierboven: Gaza Stad, 6 april 2018. Een Palestijnse demonstrant verbrandt autobanden tijdens de rellen aan het veiliheidshekken tussen Gaza en Israël. Het is niet helemaal duidelijk of het om oude of nieuwe banden ging die werden opgestookt. [beeldbron: Xinhua/Stringer]

Het Israëlische besluit volgt een dag nadat Palestijnse demonstranten vrijdag in de buurt van het veiligheidshekken tussen de Gazastrook en Israël tijdens de massaprotesten langs de grens honderden autobanden in brand staken. De rook van verbrande banden moest het zicht blokkeren van de Israëlische scherpschutters die achter het hekken waren gestationeerd en een aantal demonstranten hebben uitgeschakeld.

“De Israëlische autoriteiten hebben ons laten weten dat ze de komst van vier vrachtwagenladingen rubberbanden naar Gaza-handelaren morgen via de grensovergang zullen voorkomen,” vertelde Gaza-grensofficier Raed Fattouh aan Xinhua. Fattouh is niet op de hoogte gebracht of de Israëlische beslissing permanent of tijdelijk is.

De betoging, bekend als de ‘Grote Mars van de Terugkeer’, wordt beschouwd als het grootste massale protest van Gaza in de geschiedenis van het Palestijns-Israëlische conflict, sinds zowat dagelijks tienduizenden Palestijnen samenstromen nabij de grens van Gaza met Israël. De mars zal naar vverludit op 15 mei zijn hoogtepunt bereiken, wanneer de Palestijnen de Nakba-dag herdenken, de dag dat hun voorouders op de vlucht sloegen naar de Arabische buurlanden, die dit jaar samenvalt met de 70ste Onafhankelijkheidsdag van Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “IDF Bans Rubber Tires Deliveries to Gaza” van 8 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelIsrael bans entry of car tires into Gaza after massive tire-burning” van 8 april 2018 op de site van New China