Egypte stuurt onderhandelaars om Fatah-Hamas verzoeningsakkoord te redden

Egyptische functionarissen staan ​​op het punt om binnenkort in Gaza aan te komen om de haperende verzoeningsovereenkomst tussen de bestuurders van de Gazastrook en de door Fatah-beheerde Palestijnse Autoriteit te bespreken, evenals de recente opflakkering van geweld langsheen de grens met Israël.

De Egyptische Generaal Intelligentie Chef Abbas Kamel, die eerder deze week Israël en Ramallah bezocht, besloot een Egyptische delegatie naar de Gazastrook te sturen, meldde de in Londen gevestigde Al Hayat-krant op zaterdag.

Een belangrijke Egyptische veiligheidsdelegatie bracht eerder dit jaar weken door in de Gazastrook als onderdeel van Caïro’s poging om de ondergang van de verzoeningsovereenkomst tussen Fatah en zijn politieke rivaal Hamas te voorkomen.

Een team van Egyptische bemiddelaars verliet Gaza vorige maand na de poging tot moordaanslag op PA-premier Rami Hamdallah. Sindsdien zijn de spanningen tussen Hamas en Fatah toegenomen, vooral nadat PA-president Mahmoud Abbas dreigde met “wettelijke, financiële en nationale” maatregelen tegen Hamas-leiders en de Gazastrook.

Volgens de berichten hebben de Egyptenaren ook druk uitgeoefend op Hamas en andere Palestijnse facties in Gaza om de spanningen langsheen de grens met Israël te temperen.

Abbas vertelde de Egyptische topambtenaar tijdens hun ontmoeting in Ramallah dat de enige oplossing voor de crisis met Hamas was om de PA toe te staan ​​volledige verantwoordelijkheden op zich te nemen in de Gazastrook, zei de krant, daarbij diplomatieke bronnen aanhalend.

Volgens het rapport zei Abbas dat zijn regering bereid was het probleem van de betalingen aan duizenden ambtenaren in de Gazastrook op te lossen, maar pas nadat Hamas de PA toestaat om zijn verantwoordelijkheden daar “onverwijld” op zich te nemen.

De PA-leider vertelde naar verluidt de Egyptische inlichtingendienst dat zijn regering niet bereid was om terug te keren naar de oude vorm van onderhandelingen met Hamas over de “status van elke werknemer en instelling”.

De Egyptenaren zouden zich zorgen maken over het voornemen van Abbas om nieuwe sancties op te leggen aan de Gazastrook. Abbas zou de hoge Egyptische functionaris hebben verteld dat de sancties “op het juiste moment en nu niet” zouden worden genomen. Abbas zei dat hij bereid was de Egyptenaren een ‘laatste kans’ te geven om Hamas over te halen om de controle over de Gazastrook over te dragen aan de PA-regering.

Salah Bardaweel, een hoge Hamas-functionaris in de Gazastrook, werd vrijdag geciteerd door te zeggen dat zijn groep de controle over de Gazastrook niet zou opgeven, zoals geëist door Abbas. “Verzoening betekent politiek partnerschap”, zei hij in een interview met een Jordaans televisiestation. “Helaas, sommigen begrepen de verzoening in de betekenis dat slechts één partij iets overgeeft aan de andere kant.”

Het bericht kwam op het ogenblik dat tienduizenden Palestijnen zich langs de grens met Gaza verzamelden, banden verbrandden en vuurbommen en stenen gooiden naar Israëlische soldaten, die reageerden met traangas en schieten met scherp, vertelden het leger en getuigen, terwijl Palestijnen hun ‘Mars van de Terugkeer’ hielden.

De afgezant van de Palestijnen aan de VN, Riyad Mansour, vertelde verslaggevers in New York dat op vrijdag negen Gazanen werden gedood en meer dan 1.000 gewonden vielen tijdens de schermutselingen.

Nadat afgelopen nacht de Amerikanen een resolutie van de Veiligheidsraad torpedeerden waarin werd opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de Palestijnse slachtoffers, zei de VN-ambassadeur van de Arabische Liga dat de Arabische ministers volgende week opties zullen bespreken om de kwestie voort te zetten tijdens een bijeenkomst in Saoedi-Arabië.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Egypt sending mediators to Gaza in bid to save faltering unity deal — report” van 7 april 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Egypte stuurt onderhandelaars om Fatah-Hamas verzoeningsakkoord te redden

Reacties zijn gesloten.