Joden hebben Kanaänieten niet uitgeroeid maar verdreven naar Libanon

Uit een nieuwe studie van het Bijbelse verslag over de bevolen uitroeing van het oude Kanaänitische volk door toedoen van de binnenvallende Israëlieten blijkt dat dit alleszins een beetje voorbarig was en stelt dat hun afstammelingen nog steeds in leven zijn en wel net over de Libanese grens.

Plaatje hierboven: Begraafplaats van een individu die werd geanalyseerd in de Kanaänitische studie uit ongeveer 1600 v. Chr. [beeldbron: Dr. Claude Doumet-Serhal/Wellcome Trust Sanger Institute]

Uit nieuw genetisch onderzoek van het Wellcome Trust Sanger Institute is gebleken dat de Kanaänieten nog lang niet zijn vernietigd maar integendeel zijn veranderd in de inwoners van het moderne Libanon.

Wetenschappers van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde centrum voor genetisch onderzoek hebben de genomen van vijf 4.000 jaar oude Kanaänitische individuen gesequenced en vergeleken met andere oude en hedendaagse populaties, waaronder een steekproef van 99 moderne Libanezen. De resultaten, gepubliceerd op 27 juli in het American Journal of Human Genetics, laten zien dat 93 procent van de voorouders van de moderne Libanezen, afkomstig zijn van de Kanaänieten.

Als ze waren vernietigd door de Israëlieten, die door God waren geboden om hen te vernietigen, dan zou het een vorm van vadermoord zijn geweest. Volgens de studie waren de Kanaänieten de gemeenschappelijke voorouders van verschillende oude volkeren die tijdens de Bronstijd in de Levant woonden, zoals de Ammonieten, Moabieten en Israëlieten.

“Elk creeërde zijn eigen culturele identiteit, maar ze deelden allen een gemeenschappelijke genetische en etnische oorsprong bij de Kanaänieten”, aldus de auteurs van de nieuwe studie. “Voor de eerste keer hebben we genetisch bewijs voor een aanzienlijke continuïteit in de regio, van de bron van de Kanaänieten in het Bronzen Tijdperk tot de dag van vandaag. Deze resultaten komen overeen met de continuïteit van archeologen,” zei Dr. Claude Doumet-Serhal, co-auteur en directeur van de opgravingsplaats Sidon in Libanon.

De Kanaänieten, net als de Israëlieten, een Semitisch sprekend volk, bevonden zich in het centrum van de beschaving uit de Bronstijd en “leefden in een gebied dat werd begrensd door Anatolië in het noorden, Mesopotamië in het oosten en Egypte in het zuiden, met toegang tot Cyprus en de Egeïsche Zee via de Middellandse Zee,” volgens de studie.

Mysterie omringt het lot van de Kanaänieten, die later bekend werden als de Feniciërs, omdat ze in weinig historische archieven voorkomen. Hoewel ze verschillende innovaties in de samenleving introduceerden, waaronder het eerste alfabet, anders dan in de Hebreeuwse Bijbel – waar hun annihilatie duidelijk wordt bevolen – zijn er enkele vermeldingen in oude Egyptische en Griekse teksten.

Zoals vermeld in de periodieke uitgave Science, vertelt een Griekse legende dat de Kanaänieten oorspronkelijk uit het Oosten kwamen.

Volgens de studie, de aan Kanaänitische verwant afkomst is “afgeleid van een mengsel tussen lokale neolithische populaties en oosterse migranten genetisch gerelateerd aan Chalcolithische Iranezen”. De wetenschappers schatten, “met behulp van linkage-disequilibrium verval patronen”, dat de genetische mix plaatsvond tussen 6.600 tot 3.550 jaar geleden, “samenvallend met geregistreerde massale bevolkingsbewegingen in Mesopotamië.”

Verder was de Euraziatische afkomst in de moderne Libanese genetische monsters niet aanwezig in de Kanaänieten uit de Bronstijd  of vroegere Levantijnen. “We schatten dat deze Euraziatische afkomst in de Levant rond 3.750-2.170 jaar geleden aankwam tijdens een periode van opeenvolgende veroveringen door verre bevolkingsgroepen,” schrijven de wetenschappers.

De strijd van de Israëlieten tegen de Kanaänieten om de verovering van het Beloofde Land

Heeft een Kanaänitische genocide plaatsgevonden?
In Deuteronomium 20:16 worden de oude Israëlieten door God bevolen om de verschillende Kanaänitische volken volledig weg te vagen na de dood van de Hebreeuwse leider Joshua:

“Echter, in de steden van de natiën die de Heer uw God, u ten erve geeft, mag u niets in leven laten dat ademt, maar u zal hen volledig vernietigen, de Hettieten, Amorieten, Kanaänieten, Ferezieten, Hevieten en Jebusieten, zoals de Heer, uw God, u bevolen heeft.”

Volgens het rapport ondersteunt archeologisch bewijs echter niet de wijdverbreide vernietiging van Kanaänitische steden tussen de Brons- en de IJzertijd. Kuststeden zoals Sidon en Tyre “tonen bijvoorbeeld de continuïteit van bewoning tot op de dag van vandaag.”

In een van de latere bijbelboeken wordt de continuïteit van de Kanaänieten gedetailleerd, ondanks het eerdere gebod tot hun vernietiging. In Richteren 3: 1-3 wordt beschreven hoe het bevel werd gegeven opdat de Israëlieten zouden leren hoe oorlog te voeren, maar dat resten van de Kanaänitische volken mochten bestaan, inclusief de “vijf vorsten der Filistijnen, en al de Kanaänieten, en de Sidoniërs, en de Hevieten die op de Libanon Berg leefden …

De analyse van het DNA van vijf Kanaänitische skeletten die werden gevonden in Sidon en die 4000 jaar geleden leefde en de vergelijking met hedendaagse Libanezen, schetst een beeld dat heel anders is dan de annihilatie die in de Bijbel staat opgetekend.

“Het was een aangename verrassing om DNA van 4.000 jaar oude menselijke resten te kunnen onttrekken en analyseren in een warme omgeving, die niet bekend staat om het behoud van DNA,” zei Dr. Marc Haber, van het Wellcome Trust Sanger Institute. Haber zei dat het team de uitdaging van het klimaat heeft overwonnen door monsters te nemen van het stenige bot in de schedel, wat een zeer taai bot is met een hoge dichtheid van oud DNA.

“Genetische studies met behulp van oud DNA kunnen ons begrip van de geschiedenis vergroten en vragen over de waarschijnlijke oorsprong en afstammelingen van raadselachtige bevolkingsgroepen zoals de Kanaänieten beantwoorden, die zelf weinig geschreven materiaal hebben achtergelaten,” zei Dr. Chris Tyler-Smith, van het Wellcome Trust Sanger Institute.

“De overlapping tussen de Bronstijd en de huidige Levantijnen suggereert een zekere mate van genetische continuïteit in de regio”, aldus het onderzoek.

door Amanda Borschel-Dan


Bronnen:

♥ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “The Canaanites weren’t annihilated, they just ‘moved’ to Lebanon” van 28 juli 2017 op de site van The Times of Israel

♥ naar een artikel van Micael Grenholm “No, the Bible doesn’t claim that the Israelites killed all the Canaanites” van 31 juli 2017 op de site van PCPJ

♥ naar een artikel van JustScience “Canaanites were the ancestors to Lebanese” van 7 augustus 2017 op de site van Just Science

♦ naar een artikel van Adriana Bello “The Bible got it wrong: Ancient Canaanites survived and their DNA lives in modern-day Lebanese” van 27 juli 2017 op de site van Pulse Headlies

♦ naar een artikel van Kristin Romey “Living Descendants of Biblical Canaanites Identified Via DNA” van 27 juli 2017 op the site van The National Geographic

Archelogisch gerelateerde artikelen op deze blog:

♦ Het jaar 1177 v.Chr. toen een Perfecte Storm een complete beschaving verwoestte [lezen]

♦ Om M-O te redden van klimaatverandering, leverde het Antieke Egypte massieve inspanningen [lezen]

♦ Tel Gezer, de verloren Israëlische stad, vernietigd door de Farao’s [lezen]

♦ Voorheen onbekende Kanaänitische opstand tegen Egypte onthuld in antieke Jaffa [lezen]

♦ ISIS achterna: Turkije bombardeert 3.300 jaar oude antieke site van Ain Dara in Koerdisch gebied [lezen]

♦ Hamas vernietigt in Gaza 4500 jaar oude Kanaänitische archeologische schat [lezen]

5 gedachtes over “Joden hebben Kanaänieten niet uitgeroeid maar verdreven naar Libanon

 1. Goed artikel, en of het zover is gekomen dat er genocide kwam tussen is Israel en de volkeren die daar woonden is weinig waarschijnlijk!

  Like

 2. God had dit gezegd, maar nadat Jozua was overleden hebben ze wel tegen die volken gestreden, maar het lukte ze niet altijd om hen te vernietigen, dan bleven ze temidden van Israel wonen. Uiteindelijk nam Israel de goden van die volken over i.p.v. JHWH en dit heeft uiteindelijk geleid tot 70 jaar ballingschap. JHWH had hun hiervoor gewaarschuwd, dat was de reden dat ze die volken totaal moesten vernietigen

  Like

 3. Dit is waarschijnlijk weer een van de vele fanatieke stellingen om het land en volk van Israël is discrediet te brengen. Ik zal en kan deze feiten niet ontkennen, maar deze gegevens gaan volkomen voorbij aan het feit dat God ZELF uit Abraham een volk heeft geformeerd. Dit was een scheppingsdaad van God zelf. Sara was nog nooit vruchtbaar geweest en Abraham was al 100 jaar en niet meer vruchtbaar. ( Gen 17:17 )
  Door een direkt ingrijpen van God heeft Abraham zijn vruchtbaarheid terug gekregen, ( en mocht dit zelfs behouden ) en Sara heeft op hoge leeftijd van God een eicel gekregen…….
  Hieruit is het volk van Israël ontstaan…… God greep dus zelf in, in het leven van deze twee oude mensen en formeerde hier voor zichzelf een volk………. Zijn Volk…….Zijn Oogappel zegt Zacharia!!!!!!! Met de nakomelingen van dit volk in de lijn van Izak en Jacob zijn ALLE VERBONDEN gesloten……… En inderdaad ook dit is een Semitich volk want Abraham stamde ook af van Sem!!!!

  Like

  1. Nee, ik ben het daar niet mee eens. Persoonlijk denk ik dat het gunstiger is voor Israël en de Joden. De Palestijnen beweren dat zij de nakomelingen zijn van de Kanaänieten, waarmee ze ons trachten voor te liegen datde Palestijnen de oorspronkelijke bewoners van Israël zijn.

   Lees bv. op deze blog: ‘Abbas in de VN Veiligheidsraad: ‘Wij zijn de afstammelingen van de Kanaänieten’” van 21.02.2018
   https://brabosh.com/2018/02/21/pqpct-gky/

   Dat in Deuteronomium 20:16 in de Bijbel wordt gesteld dat de Israëlieten een genocide pleegden op de Kanaänieten, komt de Palestijnen goed uit. Vermits die hun vergelijking ondersteunt dat de “Zionisten zijn zoals de nazi’s”.

   Echter, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de nakomelingen van de Kanaänieten in Libanon wonen. Niks genocide of toch aanzienlijk minder erg dan wordt voorgesteld.

   Wetenschappelijk onderzoek gebaseerd op genetica bewijst ook dat veel Palestijnse Arabieren én Joodse Israël’s een mix zijn van vele oude volkeren in het gebied van de Levant. Bovendien blijken veel Palestijnen Joodse wortels te hebben.

   Lees bv. op deze blog: “Steeds meer Palestijnse moslims bekeren zich in het geheim tot het Judaïsme + video” van 23 maart 2018
   https://brabosh.com/2018/03/24/pqpct-hbe/

   Ik bedoel maar dat het veel complexer is dan sommigen ons willen doen geloven. De volledige waarheid achetrhalen zal erg moeilijk blijven wegens gebrek aan bewijsmateriaal en ook door de tegenwerking van fanatieke religieuze groeperingen, zowel van Joodse, christelijke als van islamitische zijde.

   Mensen “geloven” nu eenmaal nog altijd liever in parabels, verhaaltjes en sprookjes, sprekende ezels en verrijzenissen, dan in harde nuchtere feiten.

   Like

Reacties zijn gesloten.