Joods-Amerikaanse soldaten bevochten in WOII niet enkel nazi’s maar ook antisemitisme in het leger

De documentaire film “GI Jews: Jewish Americans in World War II”, die op 11 april aanstaande in roulatie wordt gebracht, begint zoals veel holocaust-documentaires doen, met een geschiedenis van de opkomst van Hitler en het nazisme in Duitsland vermengd met wat nu standaard archiefmateriaal is over Bruinhemden en Kristallnacht.

Plaatje hierboven: Rabbijn kapelaan Robert Marcus, helemaal links, met Joodse soldaten in 1944 [beeldbron: Tamara Green & Roberta Marcus Leiner/JTA]

Gooi in interviews enkele Joodse beroemdheden – in dit geval Carl Reiner en zijn vriend Mel Brooks die hier zijn oude legerjas draagt – en het heeft alle werking van een typische PBS-documentaire. Maar de film, die in première gaat op 11 april, aan de vooravond van de Holocaust Remembrance Day, neemt snel een onverwachte wending.

Joods-Amerikaanse soldaten, zo leert de kijker, vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog niet alleen tegen de nazi’s – ze moesten tevens de antisemitische vooroordeelen van veel van hun medesoldaten bestrijden. Alles bij elkaar dienden ongeveer 550.000 Joden in de Tweede Wereldoorlog. Enkelen hadden thuis reeds antisemitisme ervaren, al in de vorm van bijvoorbeeld borden ‘Alleen voor niet-Joden’ (Gentiles Only), die werden aangetroffen bij sommige openbare voorzieningen in het hele land (bv. plaatje hieronder).

Zwemclub Meadowsbrook in Baltimore: “Gentiles Only”. Pas in de late jaren 1960 verdween dit bord …

Mimi Rivkin, een van de 10.000 Joodse vrouwen die zich inschreven in het Amerikaanse leger, en een toekomstig lid van het Vrouwenlegerkorps, herinnerde zich een meer persoonlijk incident op de openbare school: “Plotseling speelden kinderen niet meer met mij. Ik vroeg waarom, en ze zei: ‘De leraar heeft ons verteld dat je een Jood bent en we mogen niet met je spelen.'”

Maar voor het grootste deel waren deze soldaten immigranten of de kinderen van immigranten die in grotendeels Joodse stedelijke gebieden woonden, en het was een grote cultuurschok voor hen om plotseling antisemitische leuzen van hun leeftijdsgenoten te horen.

In één geval werd aan een Joodse marine kapelaan, die was toegewezen om gevechtseenheden te begeleiden, gevraagd om een ​​interreligieuze dienst te verrichten na de Slag om Iwo Jima (voorjaar 1945) – tot zijn medeplichtigen bezwaar maakten en het leger dwongen om drie afzonderlijke diensten te houden.

Sergeant Roddie Edmonds (1919-1985) [beeldbron: Yad Vashem]

‘Wij zijn allemaal Joden’
Sommige vriendschappen overschreden de religieuze lijnen. De film vertelt het verhaal van de niet-Joodse Chef-sergeant Roddie Edmonds, een hoge officier zonder opdracht in een Duits krijgsgevangenenkamp. Edmonds werd op 19 december 1944 door nazi-troepen gevangen genomen en als krijgsgevangene (POW) naar het gevangenkamp Stalag IX-A, in Ziegenhain, Duitsland gestuurd.

Toen de Duitse kampcommandant alle Joden opdracht gaf naar voren te stappen, weigerde hij het toe te staan. ‘Wij zijn allemaal Joden,’ zei hij. Bedreigd met een pistool zei Edmonds: “Je kunt me neerschieten, maar je zult ons allemaal moeten neerschieten, en als de oorlog ten einde is, word je berecht als oorlogsmisdadiger.” De nazi-commandant draaide zich om en liep weg. Het verzet van Edmonds op dat beslissende moment redde vele mede Amerikaanse militairen van Joodse origine het leven.

Sergeant Edmonds sprak na de oorlog met niemand over dat incident. Tot het bij toeval werd opgepikt door zijn zoon Chris Edmonds die de zaak onderzocht en er melding van maakte bij Yad Vashem in Jeruzalem, Israël. Aldus werd op 10 februari 2015 sergeant Roddie Edmonds als eerste Amerikaan door Yad Vashem erkend als Rechtvaardige onder de Naties.

Zijn zoon, Chris Edmonds, mocht de onderscheiding en certificaat in handen nemen van de Israëlische ambassadeur Ron Dermer, en van rabbijn Lau, de voorzitter van Yad Vashem, tijdens een ceremonie die plaatsvond op 27 januari 2016 die werd bijgewoond door Barack Obama, de toenmalige president van de Verenigde Staten.

De documentaire
De documentaire komt op tijd omdat het antisemitisme overal ter wereld toeneemt, maar kwam toevallig tot stand.

“Ik was eigenlijk aan het werken aan een andere documentaire [waar] ik Joodse veteranen had geïnterviewd en ik begon verhalen te horen over het antisemitisme dat ze in de kazerne hadden ervaren toen ze [naar legerkampen] in het zuiden gingen, en hoe het was om dienen in de oorlog als Joden,” vertelde Joodse filmmaker Lisa Ades aan JTA. “Ik vond dat dit een verhaal was dat nooit was verteld. Als je in de Tweede Wereldoorlog over Joden denkt, zie je ze als slachtoffers.”

Het verhaal was eerder verteld door historicus Deborah Dash Moore (een belangrijke adviseur in deze documentaire  film) in haar boek uit 2004, ook getiteld “GI-Joden”, maar Ades zag een kans om het voor een groter publiek te brengen. Ze begon vijf jaar geleden met filmen.

“We moesten deze verhalen op tape krijgen terwijl de veteranen nog leefden,” zei Ades. “Ze waren ons dankbaar. Ze hadden nooit eerder de kans om hun verhalen te vertellen. Ze waren klaar om daarover te praten, eindelijk na al die jaren.”


De documentaire film “GI JEWS: Jewish Americans in World War II” is een productie van Turquoise Films, INC in samenwerking met Thirteen Productions LLC voor WNET. De film zal (in de VS) nationaal worden uitgezonden op 11 april 2018. De film wordt tevens op DVD te koop aangeboden. Meer info op de website van de film.

Trailer: GI JEWS – A Documentary Film


Bronnen:

♦ naar een artikel van Curt Schleier “Jewish-American soldiers didn’t just fight Nazis in WWII — they endured anti-Semitism” van 5 april 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

4 gedachtes over “Joods-Amerikaanse soldaten bevochten in WOII niet enkel nazi’s maar ook antisemitisme in het leger

 1. Gelukkig zijn er ook nog arme Joden, die geen banken, media of wat ook beheersen . Er is een tijd geweest in Europa en die lijkt terug te komen,dat als er iets gebeurde een bepaalde bevolkingsgroep de schuld kreeg en in de meeste gevallen waren het de Joden, maar dit staat los van de Jood Jezus!

  Like

 2. Gelukkig zijn er nog vast waarden in dit leven die de mensheid geluk & structuur hebben gebracht……….obsessieve Jodenhaat.

  Bij navraag over het waarom zijn zelfs de antwoorden vaste waarden geworden die iedere generatiekloof heeft overleeft.

  *Joden beheersen de banken, de wereld, de media & alles ertussen in.

  *Joden drinken het bloed van onze kinderen en smeren het op hun deurpost.

  *Joden zijn verantwoordelijk voor alle ziektes & natuurrampen.

  *Joden zijn schuldig aan 9/11 & Auschwitz.

  etc.etc.etc.

  Daarom doet de onbewuste maar correcte uitspraak van Roddie Edmonds “”Wij zijn allemaal Joden”” zoveel pijn.

  Like

 3. DE BRUINE PEST !! is al sinds de val van het romeinse imperium een ernstige aandoening in Europa !!een belangrijke besmettingshaard is sindsdien het vaticaan ,want de joodse prediker Jezus was niet door rome maar door Joden terechtgesteld ! het wekelijks herschrijven van geschiedenisboeken is niet alleen een islam-traditie maar ook pollotiek-korrektos in de “beschaafde” wereld maken een hobby van het zoeken naar een offerbok !! Putin heeft het gedaan !! het was Noord-Korea !! het waren de Joden !! of waren het misschien die eeuwige boosaardige “Belgae” weer vanuit brussel vuil aan het spuiten ?
  Ieder MENS mag eenmaal leven !! doe dat zo GOED mogelijk!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.