VS blokkeren andermaal Arabische anti-Israël resolutie in VN-Veiligheidsraad

De Verenigde Staten hebben voor de tweede week op rij een resolutie van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd die het recht van Palestijnen op “vreedzame demonstratie” ondersteunt en de oproep van secretaris-generaal Antonio Guterres tot een onafhankelijk onderzoek naar dodelijke protesten in Gaza goedkeurt.

Jason Greenblatt, de gezant voor het Midden-Oosten voor de Amerikaanse president Donald Trump, zei in een verklaring: “We veroordelen leiders en demonstranten die oproepen tot geweld of die demonstranten sturen – inclusief kinderen – naar het veiliheidshekken, wetende dat ze gewond of gedood kunnen worden. In plaats daarvan pleiten we voor hernieuwde aandacht van alle partijen voor het vinden van oplossingen voor de rampzalige humanitaire uitdagingen waarmee de Gazanen worden geconfronteerd.”

’t Blijft toch vreemd dat telkens wanneer Israël een handvol Palestijnse Arabische terroristen uitschakelt in het midden van hun actie, de Arabische Liga dringend de VN-Veiligheidsraad samenroept om er te stemmen over door hen ingediende resoluties die Israël moeten veroordelen en slechts één land, de VS, bereid is om Israël een hand boven het hoofd te houden.

Dat, terwijl net over de grens in Israël’s buurland Syrië, bijna elke minuut van de dag zoveel slachtoffers vallen, maar die nooit het voorwerp zijn van een spoedzitting van de Veiligheidsraad en zelden of nooit resoluties worden ingediend noch goedgekeurd die het willekeurig vermoorden van zoveel Syrische burgers aanklagen en dat al 7 jaar lang én alle dagen van het jaar!

PA/PLO
De Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour zei vrijdagavond tegen journalisten op het hoofdkwartier van de VN in New York dat 14 van de 15 lidstaten van de Raad het eens waren met de verklaring, maar de Verenigde Staten, de grootste bondgenoot van Israël, zich hiertegen verzetten. Mansour noemde de Amerikaanse afwijzing “zeer onverantwoordelijk”, en zei dat het Israël “het groene licht gaf om door te gaan met hun aanval tegen de burgerbevolking” in Gaza.

Mansour zei dat negen “onschuldige burgers” van Gaza werden gedood en meer dan 1.000 gewond raakten tijdens de schermutselingen op Katsjoe Dag in Gaza op vrijdag, en hij drong er opnieuw bij de Veiligheidsraad van de VN op aan om een ​​onafhankelijk onderzoek naar de doden te eisen. Hoewel ruim 80 procent van de Gazaanse doden leden zijn van Palestijnse terroristische groeperingen, blijft Mansour hen ook nu weer “onschuldige” burgerslachtoffers noemen die “geweldloos protesteerden”, hoewel de feiten het tegendeel bewijzen.

Hij zei dat de Verenigde Naties alle opties open houden, waaronder het zoeken naar een presidentiële verklaring van de Veiligheidsraad, naar de Algemene Vergadering van de VN of de mensenrechtenraad in Genève waar geen veto’s zijn, en er bij secretaris-generaal Guterres blijft op aandringen om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. “We geven niet op,” zei Mansour. “We zullen blijven aankloppen op deuren.”

Arabische Liga
Eerder op vrijdag verspreidde Koeweit, dat de 22 leden van de Arabische Liga in de 15-leden tellende Veiligheidsraad vertegenwoordigt, een ontwerp van persverklaring naar lidstaten zond die het recht van Palestijnen “op vreedzaam protest” bevestigden, riep tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de schermutselingen van de afgelopen week en drong aan op terughoudendheid aan beide kanten.

Op Twitter zei de VN-missie van Koeweit dat de VN-Veiligheidsraad “deze kwestie moet aanpakken en een eensgezind standpunt moet innemen … Wat er gebeurt, is een schending van het internationaal recht.”

De VN-ambassadeur Maged Abdelaziz van de Arabische Liga zei dat de Arabische ministers ook opties zullen bespreken om de Palestijnse kwestie op tafel te leggen tijdens een bijeenkomst in Saudi-Arabië’s hoofdstad Riyadh op 12 april voorafgaand aan een top van Arabische leiders in het land op 15 april.

Israël
In reactie daarop zei de Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, dat de Veiliheidsraad “Hamas, dat kinderen als menselijke schilden gebruikt terwijl ze hun leven riskeren, moet veroordelen en moet opkomen voor het einde van deze provocaties die alleen het geweld en de spanningen verhogen.”

De Israëlische militaire woordvoerder luitenant-kolonel Jonathan Conricus zei dat Hamas-organisatoren probeerden demonstranten te gebruiken als een afleiding om “het hek open te maken en vervolgens terroristen in Israël te plaatsen.” Conricus zei dat scherpschutters  slechts “spaarzaam” werden ingezet en enkel tegen diegenen die een “significante bedreiging vormden”.

Israël heeft Hamas beschuldigd van het proberen om grensaanvallen uit te voeren onder de dekking van grote protesten en zei dat het koste wat het kost een schending van het veiligheidshekken zal voorkomen. Minister van Defensie Avigdor Liberman heeft eerder gewaarschuwd dat demonstranten die de grensomheining naderen hun leven in gevaar brengen.


Bronnen:

♦ naar een artikel “US blocks Arab-led UN call for independent probe of Gaza protests” van 7 april 2018 opde site van The Times of Israel

2 gedachtes over “VS blokkeren andermaal Arabische anti-Israël resolutie in VN-Veiligheidsraad

 1. Het is vooral interessant hoe Israel’s Westerse ‘vrienden’ stemmen.

  De veiligheidsraad staat op het ogenblik onder tijdelijk voorzitterschap van moraalridder Nederland.

  Het is dit Westen dat onze vrijheden en diegene die ze verdedigen naar de kl**** helpt.

  Europa…….het verloren & zichzelf verloochenende continent dat weigert recht te staan voor normen & waarden maar terreur steunt & financiert!

  Europa……. waar Islam partijen klaarstaan om de macht over te nemen en het continent te herstructureren naar MO waarden & normen.

  Het begint altijd met een kleine groep waar lacherig over wordt gedaan…..totdat de sneeuwbal begint te rollen…..en dan gaat het snel en is het te laat!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.