Iran’s president Rouhani zegt dat het ‘Zionistische regime de terroristen in Syrië steunt’

Eerder op woensdag, tijdens een top in Ankara met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin van Rusland, veroordeelde Rouhani “de dagelijkse steun van het Zionistische regime voor terroristen in Syrië“, aldus de website van het Iraanse presidentschap.

Premier Benjamin Binyamin Netanyahu antwoordde woensdagavond: “Er komt geen einde aan deze absurditeit. De Iraanse terroristische octopus beschuldigt Israël van terrorisme. Als Rouhani niet bekend is met de daden van terreur en sabotage die de Al Quds Force elke dag in Syrië uitvoert, kan Israël hem updaten.”‘

De Iraanse president Hassan Rouhani beweerde eerder dat Israël deel uitmaakte van een groep terreurorganisaties. “De Verenigde Staten financieren de activiteiten van ISIS in het land,” zei hij, eraan toevoegend dat “de zionisten terroristische elementen helpen bij het uitvoeren van aanslagen in Syrië”, verklaarde hij.

Iran heeft ook lang de islamistische groep Hamas gesteund, die de Gazastrook controleert en sinds 2008 drie oorlogen met Israël heeft uitgevochten en verloren. Iran doet dat niet om de Palestijnen te helpen, dat zijn tenslotte Soennieten en de Iraniërs zijn Sjiieten die al eeuwenlang hun religieuze vetes uitvechten in het Midden-Oosten, zoals bv. de achtjarige Irak-Iran oorlog (1980-1988).

De enige reden waarom Iran Hamas steunt is omdat het Israël van de kaart van het Midden-Oosten wil vagen. De Iraanse hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei heeft onlangs de banden met Hamas hernieuwd en Hamas-chef Ismail Haniyeh de steun van de islamitische republiek ‘in welke vorm dan ook’ toegezegd.

“Het is een religieuze plicht en een plicht als menselijke wezens … en, als God wil, zullen we handelen in overeenstemming met deze verplichting, zoals in het verleden,” schreef hij. Fragmenten van de brief werden woensdag gepubliceerd op de website van Khamenei nadat de de facto Saoedische leider kroonprins Mohammed bin Salman zei dat Israël een ‘recht’ heeft op een thuisland, in een opmerkelijke verschuiving in de positie van het koninkrijk.

Saudi-Arabië en Israël hebben geen formele diplomatieke betrekkingen, maar achter de schermen lijken hun banden de afgelopen jaren te zijn verbeterd tegen wat zij zien als een gemeenschappelijke Iraanse dreiging.


Bronnen:

♦ naar een berichtNetanyahu returns fire” van 4 april 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelRouhani angers Israel with ‘support for terrorists’ jibe” van 4 april 2018 op de site van NRT