70ste Onafhankelijkheids Dag zal 500 nieuwe huizen in Samaria binnenbrengen

Palestijnen investeren in de dood, de Israëliërs in het leven. En leven is vooral bouwen aan de toekomst. En de toekomst van de Joden van de wereld ligt in het Land van Israël, van de Middellandse Zee tot aan de rivier de Jordaan.

Plaatje hierboven: De familie Lavi van Har Bracha in Samaria baten een wijngaard uit. Twee keer per jaar komen Amerikaanse vrijwilligers naar Har Bracha  om er te werken [beeldbron: Rina Castelnuovo/NYT]

Yossi Dagan, hoofd van de Regionale Raad van Samaria, Gael Greenwald, voorzitter van de Settlement Division,  Davidi Ben-Zion, adjunct van de Regionale Raad van Samaria en leiders van de gemeenten in de omgeving, hielden enkele dagen geleden in Har Bracha, Samaria, een toast die werd bijgewoond door Miri Regev, minister voor Sport & Cultuur.

Har Bracha is een Israëlische gemeente in het noorden van Samaria, die werd gesticht in 1983. In 2016 telde deze gemeente 2339 inwoners. Volgens minister Regev zal de bouw van 500 nieuwe woningen in de stad Har Bracha na Israël’s Onafhankelijksdag worden goedgekeurd.

Ze benadrukte dat een fundamenteel onderdeel van het bouwen van Israël het bouwen van Judea en Samaria is. En ze zei: “Toen we terugkeerden naar Samaria, kwamen we thuis.” Deze constructie is een reactie op de moord op Itamar Ben Gal, een vader van vier en een inwoner van Har Bracha, in februari jl..

Voorzitter van de Settlement Division, Gael Greenwald zei: “We verwachten dat na Pesach, honderden nieuwe wooneenheden zullen worden bijgebouwd in Har Bracha in reactie op de moord op Itamar Ben Gal. De nederzettingen accepteren geen situatie waarin er geen passend antwoord is op een dergelijke gruwelijke terreuraanslag.”

Op maandag 5 februari 2018 werd rabbijn Itamar Ben Gal, een 29-jarige inwoner van Har Bracha en vader van vier kinderen, vermoord door een Israëlische arabier, terwijl hij nabij Ariel op een lijnbus wachtte. De dader, de 19-jarige Abed al-Karim Adel Assi, sloeg op de vlucht maar werd zes weken later, op zondag 18 maart 2018, door de IDF gevat en opgesloten in afwachting van zijn proces.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aviva Morris “Independence Day will usher in 500 new homes in Samaria” van 4 april 2018 op de site van Lev Haolam