Terugkeer Mars: Israël waarschuwt voor ecologische schade op ‘Katsjoe Dag’ in Gaza

De geplande voortzetting van het protest op de grens met Gaza op vrijdag, genaamd ‘Katsjoe Vrijdag’ door Hamas, die de enclave aan de kust controleert en de demonstraties orkestreert, kan ecologische schade aanrichten in het gebied als gevolg van de geplande verbranding van duizenden banden, waarover de terreurorganisatie zegt dat die zal worden gebruikt om het zicht van IDF-soldaten op de protesten te bemoeilijken.

Hoewel er maar weinig groepen in Gaza zijn die echt tegen het ernstige ecologische risico zijn dat dit met zich meebrengt, wordt er geen verandering verwacht in het protest. Uit angst voor milieuschade stuurde de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT), majoor-generaal Yoav Mordechai, een brief naar het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin hij hem opriep om zich uit te spreken tegen de ‘ecologische catastrofe’ die waarschijnlijk veroorzaakt zal worden.

Yoav Mordechai schreef in zijn brief:

“De terroristische organisatie Hamas, die de Gazastrook controleert, heeft voor aanstaande vrijdag opdracht gegeven om ongeveer 10.000 banden te verbranden langsheen de grens met Israël. Het verbranden van banden in zo’n enorme hoeveelheid zal ernstige schade toebrengen aan het ecosysteem in het gebied, zal het leven, de flora en de gezondheid van de bewoners ernstig schaden, en zal bijdragen tot de ernstige schade aan de watervoerende laag en tot ongekende lucht leiden verontreiniging. 

Ik roep u op als hoofd van een internationale organisatie die tot doel heeft de gezondheid te bevorderen en de natuur en natuurlijke hulpbronnen te beschermen, alles in het werk te stellen om publiekelijk te waarschuwen voor deze ecologische catastrofe en om te protesteren tegen het onverantwoordelijke gedrag van Hamas.”

Meer dan een dozijn relschoppers werden afgelopen vrijdag gedood door sluipschuttervuur ​​in confrontaties met de IDF, waardoor demonstranten in opkomende grensrally’s aangeraden worden om rook, evenals spiegels, te gebruiken om de Israëlische troepen te verblinden.

IDF woordvoerder brigade-generaal Ronen Manelis zei op zaterdag dat Hamas de protesten gebruikt als een vermomming om aanvallen tegen Israël te lanceren en onrust in het gebied te veroorzaken. Hij zei dat Israël terroristische organisaties in Gaza zal aanvallen als het geweld verder uitbreidt.

door Elior Levy en Yoav Zitun


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Friday Will Be ‘Burnt Tires Day’ Along Gaza’s Border” van 4 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Elior Levy en Yoav Zitun “Israel warns of ecological damage following tire burning in Gaza border protests” van 4 april 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

Een gedachte over “Terugkeer Mars: Israël waarschuwt voor ecologische schade op ‘Katsjoe Dag’ in Gaza

  1. Goeie sterke ventilatoren richting Gaza en het feest kan beginnen.

    Luchtvervuiling? Hoezo luchtvervuiling?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.