Palestijnse Autoriteit noemt Nikki Haley de Amerikaanse ‘ambassadeur van de haat’

De Palestijnse Autoriteit lanceerde op zondag een vernietigende aanval op de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, waarbij ze haar een ‘ambassadeur van vijandigheid, haat en duistere ideologie’ noemde, nadat ze een VN-veroordeling van Israël had geblokkeerd.

Plaatje bovenaan: Ramallah, 23 mei 2017. President Trump en Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, leider van de PLO, PA en Al Fatah, op weg naar hun vergadering in Betlehem   [beeldbron: Ynet News/AFP]

De Palestijnse Autorteit (PA) zei dat Nikki Haley verantwoordelijk was voor het afbreken van een resolutie van de VN-veiligheidsraad waarin Israël werd veroordeeld voor de Palestijnse doden en gewonden tijdens de zogeheten ‘Mars van de Terugkeer’ langsheen de grens tussen de Gazastrook en Israël.

“De Amerikaanse ambassadeur staat erop posities in te nemen ter ondersteuning van de bezetting en ter verdediging van zijn misdaden en overtredingen”, las een verklaring van het PA-ministerie van Buitenlandse Zaken in Ramallah. Door Haley de schuld te geven voor het aannemen van een “bevooroordeelde vijandige positie’ tegen de Palestijnen, beschuldigde het ministerie Haley van “blinde vooroordelen ten gunste van Israël en zijn misdaden”.

De Verenigde Staten blokkeerden zaterdag een ontwerp-verklaring van de VN-Veiligheidsraad waarin ze aandrongen op terughoudendheid en opriepen tot een onderzoek naar de schermutselingen aan de grens tussen Gaza en Israël. Koeweit, dat de Arabische landen in de Raad vertegenwoordigt, presenteerde de voorgestelde verklaring, waarin werd opgeroepen tot een “onafhankelijk en transparant onderzoek” van het geweld.

Sinds de aankondiging omtrent Jeruzalem boycotten de PA vertegenwoordigers van de Trump-administratie. “Haley’s poging om Trump’s beslissing over Jeruzalem te rechtvaardigen door het een interne Amerikaans kwestie te noemen, doet haar verschijnen lijken als een vertegenwoordiger van de rechtse partijen die Israël regeren”, zei het ministerie van PA zondag.

Haley’s krachtige en openlijke steun voor Israël in de VN en andere fora van de afgelopen maanden heeft haar tot doelwit gemaakt van frequente aanvallen door PA-functionarissen. Eerder dit jaar adviseerde senior PLO-official Saeb Erekat in een interview met een Palestijnse nieuwswebsite Haley om “om haar mond te houden” (to shut up!).

De verklaring van zondag van het PA-ministerie bracht Haley ertoe om de Palestijnen de schuld te geven voor de huidige patstelling in het vredesproces en van haar ‘opruiing’ tegen Abbas. In een toespraak voor de VN-Veiligheidsraad in februari zei Haley tegen Abbas: “De Verenigde Staten staan ​​klaar om met het Palestijnse leiderschap samen te werken. Onze onderhandelaars zitten vlak achter me, klaar om te praten. Maar we zullen je niet achterna lopen. De keuze, meneer de president, is aan u.” De VS, voegde ze eraan toe, zullen de Palestijnen niet achterna ‘jagen” om hen terug naar de onderhandelingstafel met Israël te brengen.

Haley reageerde ook op de opmerking van Erekat om ‘haar mond te houden’. “Ik zal het advies dat ik onlangs heb gekregen van uw toponderhandelaar Saeb Erekat afwijzen”, zei ze. “Ik zal niet zwijgen. In plaats daarvan zal ik respectvol enkele harde waarheden zeggen”. Haley vertelde de Palestijnen dat ze twee keuzes hadden: ofwel een “pad van absolutistische eisen, haatdragende retoriek en aanzetten tot geweld” of een “pad van onderhandeling en compromis”, zei ze, dat “blijft openstaan ​​voor de Palestijnse leiders als die maar moedig genoeg zijn om het te nemen.”

“U kunt ervoor kiezen de Verenigde Staten aan te klagen, haar rol in vredesbesprekingen af ​​te wijzen en strafmaatregelen tegen Israël te volgen in internationale fora zoals de VN. Ik verzeker u dat dit pad het Palestijnse volk nergens heen zal brengen als het gaat om het bereiken van hun ambities,” voegde ze eraan toe. “Of u kunt ervoor kiezen om uw woede over de locatie van onze ambassade opzij te zetten en met ons verder te gaan naar een onderhandeld compromis dat groot potentieel biedt voor het verbeteren van de levens van de Palestijnse bevolking.”

Maar Abbas wil het lot van zijn volk helemaal niet verbeteren, Abbas wil Israël. Niks meer en niks minder. Ambassadeur Nikki Haley weet dat ook en is niet bereid om de VS andermaal voor de kar van Abbas te spannen, zoals wél gebeurde onder de vorige president Barack Obama.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Khaled Abu Toameh “PA slams Nikki Haley as ‘ambassador of hatred’ after she blocks anti-Israel move” van 1 april 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Palestijnse Autoriteit noemt Nikki Haley de Amerikaanse ‘ambassadeur van de haat’

  1. Dat zal wel, ze is de beste ambassadeur die de VS zich kunnen inbeelden, ze zegt zoals het is en neemt geen blad voor haar tong een prachtvrouw !!

    Like

Reacties zijn gesloten.