Israëlische veiligheidsdienst verijdelt aanslag van Gazanen tegen Israël’s marine

De Shin Bet (Israëls Veiligheidsagentschap) en de IDF hebben woensdag bericht dat 10 Gazaanse arabieren in maart waren gearresteerd wegens het plannen van een terreuraanslag op een schip van de Israëlische marine (aka Ḥeil HaYam HaYisraeli of ‘Zeekorps van Israël’).

Plaatje hierboven: De vierde duikboot in een reeks van zes, de INS Tanin, ligt hier aangemeerd in de haven van Haïfa, Israël en werd eerder op 23 september 2014 door Duitsland afgeleverd. Eind 2017 zal de Israëlische marine over zes duikboten beschikken [beeldbron: Ynet News/Ahiyah Raved]

De arrestaties vonden plaats op 12 maart en werden uitgevoerd door Shin Bet (aka Shabak) en de Israëlische marine. Alle gearresteerden werden verdacht van het verzamelen van inlichtingen en het plannen van een terreuraanval.

De verdachten bevonden zich in een vaartuig dat voorbij het toegestane visgebied (plaatje onderaan) was gereisd en verzamelde informatie over IDF-troepen. Squadron 916, dat zich bezighoudt met voortdurende veiligheid in de zuidelijke wateren van Israël, en een andere speciale marine-eenheid, namen het vaartuig in beslag.

Uit een gezamenlijk onderzoek van de politie van de Shin Bet en Israël bleek dat een van de gearresteerden, Amin Saadi Mohammed Jamaah, 24 jaar, een visser en inwoner van Rafah is, actief in de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ). Islamitische Jihadleiders namen deel aan de planning van de aanval met behulp van verschillende boten.

Uit de ondervraging van Jamaah door de Shin Bet bleek dat een van de boten zou worden gebruikt om de marine af te leiden, terwijl een tweede aanval op de Israëlische schip zou plaatsvinden door het afvuren van een Kornet raket met het oog op het verwonden en doden van de soldaten op het schip. Op dat moment zou het derde Gazaanse schip naar het marineschip gaan, met de bedoeling de soldaten erop te ontvoeren en hen gegijzeld te nemen.

De ondervraging toonde ook aan dat Jamaah een aantal van de IDF-schepen observeerde en informatie verzamelde over hun plaatsing, het aantal soldaten aan boord en de wapens die elk schip droeg. Op woensdag zal de aanklager van het Zuidelijk District een aanklacht indienen tegen Jamaah.

De Israëlische veiligheidsdiensten reageerden hierop: “We hebben wederom bewezen dat de terreurorganisaties het gemak proberen te misbruiken van de beperkingen die Israël geeft aan burgers – dit keer vissers – om terreuraanvallen uit te voeren op een manier die de bevolking in Gaza schaadt. De veiligheidstroepen van Israël op zee, op het land en in de lucht zullen blijven werken om terreuraanvallen te bestrijden en voorkomen.”

De Coordinator voor Regerings Activiteiten in de Gebieden [COGAT] heeft per 1 april 2016 de visserijzone voor de kust van de Gazastrook met meer dan 5 kilometer uitgebreid. De zone werd uitgebreid van 6 naar 9 zeemijl (omgerekend: van 11,1 km vroeger tot 16,67 km nu). Dat is voor het eerst sinds 2005 dat dit gebeurde. De zeeblokkade werd door Israël afgekondigd in januari 2009, ruim anderhalf jaar nà de machtsovername door Hamas in de Strook.


Bronnen:

♦ naar een artikelGazans planned terror attack against Israeli Navy” van 4 april 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael foils Islamic Jihad plot to attack navy vessel, abduct soldiers” van 4 april 2018 op de site van Israel Hayom

3 gedachtes over “Israëlische veiligheidsdienst verijdelt aanslag van Gazanen tegen Israël’s marine

 1. Alle respect voor Israël en zijn geheime dienst.
  Telkens weer weten ze terroristische aanslagen te verijdelen, terroristen te klissen, oppakken of elimineren.

  Like

 2. Dit is één van de geplande aanslagen die verijdeld zijn en ook in de openbaarheid komt.

  Palestijns geplande terreur aanslagen stoppen niet bij deze verijdelde want de Palestijnse terreur machine werkt 24/7 365 dagen…..en Israel verijdelt (gelukkig) de meeste en ze komen ook nooit in de openbaarheid.

  Zet daarnaast de openlijke oorlogsverklaringen van Hezbollah/Libanon/Iran (allemaal normale/positieve mensen volgens de EU), voeg hieraan de internationale Media oorlog & bashing, de maandelijkse anti Israel verklaringen in de UN (gedoogd door EU), de hetze van Erdogan, de obsessie van Mogherini met hun valse moraal politiek, de leugens die verspreid etc.etc.etc.etc.etc.etc. en je krijgt een glimps hoe Israel moet overleven in deze zee van haat!

  Maar “what doesn’t kill you makes you stronger”…..en dat is hoe Israel overleeft.

  Like

Reacties zijn gesloten.