Terugkeer Mars: volgende vrijdag is het ‘katsjoe dag’ in Gaza

Komende vrijdag, de 8ste dag van de ‘Terugkeer Mars’, wordt door de Palestijnen aangekondigd als ‘Katsjoe Dag‘, de dag van de autoband dus. Momenteel worden in de hele Gazastrook gebruikte autobanden gecollecteerd om ze in brand te steken tijdens de rellen van vrijdag aan het veiligheidshekken aan de grens met Israël.

Plaatje hierboven: Palestijnen in Khan Younis inhet zuiden van de Strook verzamelen autobanden. Naast een Palestijnse vlag is hier ook een Algerijnse te zien, maar dat zullen die stomme kiekens wellicht niet eens weten. Als er maar een halve maan op staat en de kleur “groen” (van islam en van Hamas) zal ’t wel goed zijn zeker?  [beeldbron: The Jewish Press]

Het doel van het massaal in brand zetten van honderden, zoniet duizenden autobanden, is om de activiteiten van de verzamelde meute te verduisteren achter een muur van zwarte rook en de IDF verhinderen dat ze in staat zijn om op tijd en accuraat te reageren. De organisatoren van Hamas en de PIJ hopen, dat achter een zwart gordijn rook van brandende autobanden, de massa doorheen het veiligheidshekken zal breken.

Met wat sjaanse staat op ‘katsjoe dag” de wind in de “verkeerde” richting en waait de zwarte rook richting Gaza uit. Er zullen naar verluidt veel Zwarte Pieten rondlopen in Gaza op vrijdag en weinig of geen ‘Blanke Sinterklazen‘. Moraalridders in België en Nederland kijken  eveneens nauwlettend toe maar beloofden niet in te grijpen.

Ook milieuverenigingen over de hele wereld, behalve deze in Israël, hebben beloofd dat ze vrijdag wel even de andere kant zullen opkijken. Milieu verontreiniging op dergelijke schaal mag en kan alleen voor het goede doel, vinden de milieuorganisaties. En Israël vernietigen of verontreinigen staat ook bij hen bovenaan de lijst goede doelen.

De Arabieren in Gaza, met name vooral de vrouwen, kregen de opdracht om zichzelf uit te rusten met spiegels en laser aanwijzers om de IDF-sluipschutters af te leiden. Die zouden het meest effectief zijn tegen de bijzondere IDF eenheden bekend om hun scherpschutters zoals bv. de Karakal eenheid, de Sayeret Matkal en Yamam eenheden en de soldaten van de Givati Brigade.

De instructies die dinsdag werden gepubliceerd vermelden dat de IDF de demonstranten fotografeert en – met behulp van gezichtsherkenningstechnologie – in staat is om de terroristen te identificeren die ingebed zijn in de menigte en tot welke groep zij behoren.

Daarom wordt iedereen opgeroepen om gekleed te gaan in dezelfde kleding, in de kleuren van de Palestijnse vlag, om hun gezichten te bedekken, om veel containers met water mee te nemen en om veel ajuinen op te potten als tegengif tegen traangas. De twee grootste ajuinen van Hamas, Ismail Haniyeh en Yahya Sinwar, zullen het schouwspel eigenhandig leiden.

Het doel van de organisatoren is om niet minder dan 10.000 banden op te slaan rond de zes confrontatiepunten langs het hek en op bevel van de organisatoren deze gelijktijdig te ontsteken. De vraag luidt hier: wat belet de IDF om die banden reeds op donderdag in brand te steken?

Plaatje hieronder: Koeweit, januari 1991. Na het débacle tijdens de eerste Golfoorlog van de Iraakse troepen in Koeweit, stak het terugtrekkende Iraakse leger bij wijze van wraak ca. 700 oliebronnen in brand. Zo hopen de Palestijnen dat Israël er zal uitzien op vrijdag aanstaande, tenzij de wind de verkeerde kant opwaait [beeldbron: Leonardo]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Friday Will Be ‘Burnt Tires Day’ Along Gaza’s Border” van 4 april 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Elior Levy en Yoav Zitun “Israel warns of ecological damage following tire burning in Gaza border protests” van 4 april 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

3 gedachtes over “Terugkeer Mars: volgende vrijdag is het ‘katsjoe dag’ in Gaza

  1. de G-d van Israël-Jeruzalem heeft gezegd Ik zal u niet meer verlaten, wat HIJ in de 6 daagse oorlog heeft gedaan en ook daarvoor HIJ zal uitzicht geven voor beiden zeiden want HIJ zegt IK BEN, misschien zal HIJ een wind laten blazen richting Gaza als Gaza de rug toe keert naar hamas enz en de G-d van Israël aanroept wie weet hoe Genadig Hij is

    Like

Reacties zijn gesloten.