Israëli Avera Mengistu wordt al 3 ½ jaar gegijzeld door Hamas in de Gazastrook

Tientallen activisten betoogden op zondag 1 april voor de vrijlating van de Israëli Avera Mengistu, die op die dag reeds 1303 dagen wordt vastgehouden in Gaza. Zij protesteerden aan de residentie van de premier in Jeruzalem en riepen de regering opnieuw op om meer inspanningen te doen om zijn vrijlating te bekomen.

Plaatje hierboven: Protesttent voor Avera Mengistu staat opgesteld aan de woning van premier Netanyahu, rechts het bord met ‘1302’ (dagen) [beeldbron: Ohad Zwigenberg/Ynet]

De activisten droegen T-shirts met daarop gedrukt ‘Avera leeft nog’, en plaatsten borden met de tekst ‘Vrijheid voor Avera’, ‘Heb je naaste lief als jezelf’ en een groot bord met het aantal dagen dat hij wordt vastgehouden in gevangenschap.

“We zijn naar hier gekomen om de premier en de leden van het kabinet eraan te herinneren dat ze vergeten zijn dat een Israëlische burger zit weg te rotten in gevangenschap en er geen pogingen worden ondernomen om hem terug naar huis te brengen. We hebben geen teken van leven van hem ontvangen,” zei zijn broer Ilan Mengistu.

“Hij is een hulpeloze man die per ongeluk de grens overstak. De staat moet de relevante instanties – zoals mensenrechtenactivisten en de internationale gemeenschap – gebruiken om hem naar huis te brengen en dat gebeurt niet. Vanaf het begin spraken we met de premier en we zeiden dat de staat eerlijkheid en wederkerigheid moet eisen,” voegde Ilan eraan toe.

Het kan toch niet zo zijn dat Hamas-gevangenen om de twee weken familiebezoek krijgen en hun kinderen kunnen knuffelen, terwijl wij geen informatie krijgen over zijn situatie,” besloot Ilan.

Avera Mengistu
De thans 32-jarige Avram Avera Mengistu kroop op 7 september 2014 uit eigen beweging via het strand van Zikim over het veiligheidshekken ten noorden van de Gazastrook. Hamas ontkent echter dat het om een burger gaat en zegt dat Israël liegt. De terreurgroep beweert dat Mengistu een Israëlische soldaat is die kwam spioneren voor het IDF.

Zijn familie heeft geen vermoeden wat Avera bezielde om naar Gaza te gaan. Sindsdien hebben zij geen enkel teken van leven meer gekregen. De familie van Avera, een Israëlische Falasha Jood met Ethiopische wortels, die in 1991 aliyah maakt naar Israël in het kader van Operation Solomon, beschrijft hem als geestelijk onstabiel en hebben Hamas gevraagd om met zijn toestand rekening te houden en hem terug te sturen naar Israël.

Avera’s moeder zei: “Dit is een vakantie met veel huilen. Ik mis het lachen en de vreugde, en omdat Avera niet thuis is, is het moeilijk voor mij om iedereen gelukkig te maken en een vakantiesfeer te hebben. Ik wil dat de premier mijn zoon terugbrengt. We hebben gewacht tot de staat iets zou doen en ons een update zou geven, maar er is niets gebeurd. Avera maakt geen deel uit van het discours. Zijn lijden moet stoppen.”

Gilad Shalit flashback
Een en ander doet terugdenken aan de zaak Gilad Shalit, de Israëlische soldaat korporaal die 5 ½ jaar lang gegijzeld werd door Hamas ergens in een gat in de grond van Gaza. Na jarenlange onderhandelingen en onder grote druk van de publieke opinie, liet de Israëlische regering zich verleiden tot een akkoord met Hamas en werd soldaat Gilad Shalit op 18 oktober 2011 ingeruild voor 1.027 Palestijnse gevangen terroristen en massamoordenaars waaronder 27 vrouwen.

Een eerste groep kwam vrij op 18 oktober 2011 en twee maanden later, 18 december 2011, werd conform het akkoord een tweede groep van ca. 550 terroristen vrijgelaten. Allen werden op gejuich onthaald door Hamas in Gaza en een massa PA-Palestijnen in de Arabische gebieden in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever).

Meer dan de helft van de vrijgelaten Palestijnen zal zich weldra terug op het pad van de terreur tegen Joden en Israël begeven en tientallen van hen werden later terug opgepakt en opgesloten voor het schenden van hun vrijlatingsvoorwaarden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yishai Porat “Mengistu family protest outside PM’s residence” van 2 april 2018 op de site van Ynet News (Yediot Ahronot)

♦ naar een artikel van Ron Kampas “Family of Avera Mengistu wants US help to get him back from Gaza” van 21 november 2017 op de site van The Times of Israel