Terugkeer Mars wil niet lot van Palestijnen verbeteren maar enkel Israël vernietigen

De 30ste maart werd een poging gelanceerd om tienduizenden Palestijnen vanuit de Gazastrook de grens met Israël te doen oversteken en de Joodse staat overspoelen in een zes weken durende campagne van massale protesten, die veelzeggend de ‘Mars van de Terugkeer’ werd genoemd en die georganiseerd werd door Hamas, Islamitische Jihad en andere radicale Palestijnse groepen.

De terreurgroepen moedigden de Palestijnen in de Gazastrook aan om naar de gebieden te gaan die grenzen aan de grens met Israël. De demonstranten werden ook aangemoedigd om te proberen de grens te infiltreren, waardoor hun leven in gevaar kwam, hoewel de leiders van de terreurgroepen er angstvallig voor waakten dat ze zelf buiten schot bleven.

Hamas en zijn bondgenoten vertelden de demonstranten dat de ‘Terugkeer Mars’ het begin was van de “bevrijding van heel Palestina, van de Middellandse Zee tot aan de Jordaan.” Met andere woorden, de Palestijnen kregen te horen dat wanneer ze de grens met Israël infiltreerden dit pas de eerste stap zou zijn naar het vernietigen van Israël.

Hamasleiders Ismail Haniyeh en Yehya Sinwar, die deelnamen aan de massale protesten van 30 maart langs de grens met Israël, verbergden niet het echte doel achter de “Mars der Terugkeer” – om Israël te vernietigen en het plan van president van Donald Trump te dwarsbomen – hoewel het nog niet eens bekend is – voor vrede in het Midden-Oosten.

De twee Hamasleiders vertelden de demonstranten dat de demonstraties van 30 maart het begin betekenden van een “nieuwe fase in de nationale strijd van de Palestijnen op weg naar de bevrijding van heel Palestina, van de rivier tot aan de zee.” Haniyeh en Sinwar maakten het ook duidelijk dat de “Terugkeer Mars” nog een ander doel had: elke poging van de Arabieren om vrede te sluiten of hun betrekkingen met Israël te normaliseren te dwarsbomen.

Geen sociale strijd
Op basis van uitspraken van Hamas-leiders gaat de campagne ‘Mars van terugkeer’ niet over het verbeteren van de levensomstandigheden van de Palestijnen in de Gazastrook. Het gaat ook niet om het vinden van manieren om de ‘humanitaire’ en ‘economische’ crises in de Gazastrook op te lossen.

Hamas en zijn bondgenoten stuurden de demonstranten niet naar de grens met Israël om banen en medicijnen te eisen. Ze moedigden Palestijnen niet aan om hun leven aan de grens met Israël te riskeren vanwege het gebrek aan elektriciteitsvoorziening aan de Gazastrook.

In plaats daarvan stuurden de organisatoren de Palestijnen naar de grens nadat ze hen hadden verzekerd dat dit de enige manier was om Israël te overspoelen met honderdduizenden Palestijnse ‘vluchtelingen’ als onderdeel van het ‘recht op terugkeer’. Het ‘recht op terugkeer’ verwijst naar de Palestijnse eisen dat Israël Palestijnse ‘vluchtelingen’ en hun nakomelingen toestaat naar Israël te verhuizen.

De Palestijnse ‘Terugkeer Mars’ wordt ten onrechte door sommige journalisten en politieke analisten aangeduid als een ‘vreedzame en populaire’ drive van Palestijnen die vrijheid en betere leefomstandigheden eisen.

De levensomstandigheden van de Palestijnen in de Gazastrook zouden kunnen worden verbeterd als de Egyptenaren alleen de grensovergang bij Rafah openden en de Palestijnen toestonden om te vertrekken en de Arabieren en anderen toestonden om de mensen daar te helpen.

Hun leven zou kunnen worden verbeterd als Hamas zou stoppen met het bouwen van smokkel- en aanvalstunnels en het smokkelen van  raketten, wapens en munitie.

En het gewone volk van Gaza? Dat krepeert in alle stilte gewoon verder, bedrogen, misbruikt en uitgebuit door hun genocidale leiders van Hamas en Co …

door Bassam Tawil

Lees hier het volledige artikel


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “Palestinians: A March to Destroy Israel” van 2 april 2018 op de site van The Gatestone Institute