Drie Gazaanse arabieren opgepakt die trachten te ontkomen aan terreurregime van Hamas

Op zondagavond 1 april, de 3de dag van de 51 dagen durende ‘Terugkeer Mars’ van meer dan 5 miljoen UNRWA Arabieren naar ‘Palestina’ (de facto Israël), werden andermaal drie Palestijnse Arabieren  gearresteerd terwijl zij wellicht probeerden te ontkomen aan het terreurregime van Hamas.

Toen het drietal trachtte het veiligheidshekken van Gaza naar Israël te overschrijden in het zuiden van de Gazastrook, werden de drie sjlemielen opgemerkt door een patrouille IDF soldaten en opgepakt voor ondervraging. Zij droegen geen wapens.

Het leger bereidt zich voor op een toename van de pogingen tot infiltratie van de door Hamas geregeerde enclave na een reeks mislukte en succesvolle pogingen en verhoogde spanningen na de ‘Terugkeer Mars’, die op vrijdag met veel geweld werd ingezet door tienduizenden Palestijnen die trachten doorheen het veiligheidshekken te breken.

De IDF maakte er een topprioriteit van om de succesvolle overtocht door Gazanen te voorkomen, en daarbij het aantal Palestijnse slachtoffers tot een absoluut minimum tracht te beperken. Al bij al werden er door Israëlische scherpschutters zestien Gazaanse arabieren uitgeschakeld waarvan minstens 10 met naam en toenaam door de IDF en Shin Bet stonden opgelijst als veroordeelde terroristen.

De veiligheid werd verhoogd aan het veiligheidshekken aan de grens met Israël nadat vorige week op 27 maart 2018 door IDF-soldaten drie Palestijnen werden gearresteerd, gewapend met messen en granaten, nadat ze Israël vanuit de Gazastrook hadden geïnfiltreerd. De terroristen werden gevangen genomen in het Tze’elim-gebied, ongeveer 20 kilometer verwijderd van de grens met Gaza.

De angst nam nog toe in het zuiden van Israël nadat beelden circuleerden van veiligheidscamera’s (plaatje bovenaan) die de drie terroristen lieten zien die kort na bijna kibboets Tze’elim werden betrapt en minutenlang lang ongestoord rondliepen terwijl de poort naar de kibboets wagenwijd open stond. Achteraf bleek dat de terroristen 80 minuten lang vrij hadden kunnen rondlopen op Israëlisch grondgebied na het oversteken van de grens.

Verder bleef het na de felle rellen van vrijdag, op zaterdag en zondag relatief rustig in de Strook, behoudens dan de mislukte infiltratie van het drietal dat tijdig werd opgepakt en opgesloten.

In Tel Aviv betoogden nog wel op zondagavond honderden ‘vredesactivisten’ met Palestijnse vlaggen die, samen met parlementsleden van de partij Arab Joint List, de partij van Israëlische Arabieren die samen 13 leden (op 120) hebben in de Knesset, die de regering opriepen om “de belegering van Gaza op te heffen, escalatie van geweld te voorkomen en vrede na te streven”.

Onder de demonstranten bevonden zich activisten van Standing Together, Another Voice, Combatants for Peace, Peace Now, The Forum for Bereaved Israeli-Palestinian Families, Hope Instead of War, Meretz, Breaking the Silence, Hadash, Zazim en Gush Shalom. De ‘vredesactivisten’ werden opgewacht door tegenbetogers [beeldbron: Ynet]…:


Bronnen:

♦ naar een bericht van Yoav Zitun en Matan Tzuri “3 unarmed Gazans caught crossing border into Israel” en een artikelActivists at Tel Aviv demo say ‘Gazans searched for freedom, got shot‘” van 1 april 2018 op de site van Ynet News (aka Yediot Ahronot)