Minister Erdan: verzoening met ‘antisemiet’ Erdogan is misschien een vergissing geweest

De Israëlische verzoeningsovereenkomst met Turkije in 2016 was misschien een vergissing, zei de openbare minister van openbare veiligheid, Gilad Erdan, op maandag, toen een woordenstrijd tussen de leiders van beide naties over de Gazastrook steeds grimmiger werd.

Als we terugkijken, zou het akkoord misschien niet goedgekeurd mogen zijn,” vertelde Erdan aan Army Radio, waarbij hij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan “een antisemiet die Hamas blijft steunen” noemde. Hij zei dat Israël moet opstaan ​​”tegen de vijandigheid en tegen Erdogan’s antisemitisme. Het is vreemd dat een land als Turkije, dat de Koerden afslacht en Noord-Cyprus bezet, door het Westen als een legitieme natie wordt geaccepteerd.

Turkije viel gebieden van noordelijke Cypus binnen in 1974 en annexeerde later het grondgebied in een beweging die door geen enkel ander land werd erkend. In januari van dit jaar lanceerde Turkije een lucht- en grondoffensief in de enclave van Afrin in Syrië om de Kurdish People’s Protection Units (YPG) uit te roeien, die Turkije een terroristische groepering noemt, maar die door de Verenigde Staten wordt gezien als een hoofdrolspeler in de strijd tegen islamitische jihadisten. De VN hebben gezegd dat na het Turkse offensief 170.000 mensen uit Afrin zijn gevlucht. Tientallen burgers zijn gedood.

Minister Erdan merkte op dat hij altijd problemen had met de deal van 2016 met Ankara die een jarenlange diplomatieke crisis beëindigde, na een Israëlische marine-inval op een Turks hulpschip dat probeerde de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken. “Ik ben niet helemaal op mijn gemak met mijn stem en dat was ik ook niet,” zei hij. Hij legde uit dat “er veel overwegingen voor en tegen waren” en dat hij overwogen had zich ertegen te verzetten, maar dat hij anders was overtuigd door premier Benjamin Netanyahu. “Als we terugkijken, zou het akkoord misschien niet goedgekeurd mogen zijn,” zei hij.

Maar hij voegde eraan toe dat hij sprak met het voordeel van achteraf, en dat Israël “niet de luxe had om een ​​compromis deal met een van de grootste mogendheden van het Midden-Oosten af ​​te wijzen.” Erdan’s opmerkingen weergalmden die van Yesh Atid leider Yair Lapid, die in december noemde het akkoord een “diplomatieke fout” noemde, een die “mislukt” was. Op dat moment noemde Erdogan Israël een ‘terroristische staat’ die ‘kinderen doodt’ nadat de president van de VS, Donald Trump’s erkende Jeruzalem, de hoofdstad van Israël was.

Het Mavi Marmara débacle
De verzoeningsovereenkomst van 2016 met Turkije beoogde om de relaties tussen de twee landen te herstellen die zes jaar eerder door het incident op de Mavi Marmara van het ‘Free Gaza Flotilla’ werden verbroken.

Het verhaal van de Marmara is intussen genoegzaam bekend. In de nacht van 30 op 31 mei 2010 bereidden ‘vredesactivisten’ van de Turkse IHH, die banden heeft met Al Qaeda, zich voor de kust van Gaza op de m/s Mavi Marmara voor op een gewelddadige confrontatie met de IDF.

Het doel van het ‘Free Gaza Flotilla 2010’: onder het mom van een hulpactie de legale Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken en de overzeese aanvoerroute van wapens en munitie vrijmaken voor de terreurgroep Hamas en nevenorganisaties.

Echter, de gewapende aanval wordt door de IDF afgeslagen en negen Turkse militanten van de islamistische IHH laten het leven tijdens de Israëlische militaire zelfverdedigingsactie.

Het bedrog werd snel duidelijk toen achteraf bleek dat, na grondige doorzoeking van het scheepsruim, de Mavi Marmara helemaal geen hulpgoederen vervoerde. De actie bleek in werkelijkheid niet bedoeld om hulp te leveren aan de noodlijdende burgerbevolking in Gaza maar integendeel wél bedoeld om hulp te leveren aan de gewapende strijd van Hamas tegen Israël.

30/31 mei 2010: Turkse activisten op de Mavi Marmara, gewapend met knuppels en ijzeren staven, bereiden zich voor op confrontatie met de Israëlische marine…


Bronnen:

♦ naar een artikelTop minister: Reconciliation with ‘anti-Semite’ Erdogan may have been a mistake” van 2 april 2018 op de site van The Times of Israel